Boris Johnson'dan, Başbakan David Cameron’a 'referandum' şoku

Güncelleme Tarihi:

Boris Johnsondan, Başbakan David Cameron’a referandum şoku
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2016 16:05

Londra Belediye Başkanı ve Muhafazakar Partili milletvekili Boris Johnson; 23 Haziran’da yapılacak AB üyelik referandumu öncesinde, ülkesinin Avrupa Birliği'ni terk etme kararı alması yönünde kampanya yapacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, 'Birleşik Krallık’ın AB üyesi olarak kalması gerektiğini düşündüğünü' sık sık dile getiren Başbakan David Cameron’ın tüm ikna çabalarını karşılıksız bıraktı.

KARARINI 'SMS İLE BİLDİRDİ' İDDİASI

İngiliz basını; Londra Belediye Başkanı’nın referandumla ilgili kesin kararını halka açıklamadan sadece bir kaç dakika önce, bir telefon mesajıyla Başbakan'a bildirdiğini iddia etti.

Boris Johnson’ın da referandumla ilgili kararını açıklaması ile birlikte, iktidardaki Muhafazakar Partili milletvekillerinin yaklaşık yarısının ülkenin AB’den çıkmasını desteklediği bir tablo ortaya çıktı.

Geçtiğimiz haftalarda David Cameron’ın kabinesinin önde gelen bazı isimleri de, Başbakan Cameron'a karşı çıkacaklarını ve halkın referandumda AB’den ayrılmayı seçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını açıklamıştı.

Şu anda aralarında Michael Gove ve Ian Duncan Smith gibi Başbakan Cameron’a olan yakınlıkları ile bilinen isimlerin de bulunduğu yaklaşık 20 bakan ve 150 Muhafazakar Parti milletvekili, resmen ülkenin AB’den çıkmasını destekliyor.

Boris Johnsondan, Başbakan David Cameron’a referandum şoku


'BAŞBAKAN İYİ BİR ANLAŞMA ELDE EDEMEDİ'


Gelecekte Muhafazakar Parti’nin başına geçebileceği tahmin edilen Boris Johnson, referandum ile ilgili yaptığı basın açıklamasında; Başbakan Cameron'un AB liderlerini İngiltere’nin üyelik şartlarında kayda değer bir reform yapmaya ikna edemediğini söyledi ve “AB artık kontrolden çıkıyor” dedi.

Johnson, AB ile İngiltere arasındaki ilişkinin ticarete ve iş birliğine dayalı olması gerektiğine inandığını söyleyerek, “Ülke birlikten ayrıldıktan sonra bu yeni ilişkinin şartları tartışılabilir” dedi.

'YAPABİLECEĞİM BAŞKA BİR ŞEY KALMADI'

Belediye Başkanı, sözlerine şöyle devam etti:
"Büyük bir kalp sızısı yaşıyorum, ancak yapabileceğim başka bir şey kalmadı. Ben de, birlikten çıkılması yönündeki kampanyayı destekleyeceğim. Çünkü ben, bu ülkenin halkı için daha iyi bir anlaşma istiyorum. Onlar için tasarruf yapmak ve onların kontrolü yeniden ele alabilmesini sağlamak istiyorum.”

İDDİALARI REDDETTİ

Johnson, Başbakan David Cameron’a böylesine önemli bir konuda muhalefet etme kararı almasının, 'parti lideri olmak istemesi ile ilgili olduğu', 'ülkenin AB’den çıkma kararı alacağına kesinlikle inanmadığı', 'sadece halkın gözünü boyamak istediği' yönündeki iddiaları da şiddetle reddetti.

Başbakan David Cameron, Johnson’ın kararını açıklamasından kısa süre önce BBC’deki Andrew Marr Show’a konuk olmuş ve açıkça; Boris Johnson’ın AB’de kalınması yönünde kampanya yürütmesini istediğini belirtmişti.

Başbakan; Johnson’ın, UKIP lideri Nigel Farage ve anti semitizmle suçlanan milletvekili George Galloway gibi 'tartışmalı' isimlerle aynı safta yer almasını istemediğini dile getirmiş ve “Boris gerçekten bu dünyada birşeyler başarmak istiyorsa, AB bunu yapmamızı sağlayan kurumlardan biri” demişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!