Bombalanan Bağdat’tan beter

Güncelleme Tarihi:

Bombalanan Bağdat’tan beter
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2005 02:06

Bosna'da Sırp bombaları Saraybosna pazarını vurduğunda oradaydım. Ortalık kan, revan içindeydi. Yine 2003 yılının Mart ayında Tomahawk füzeleri peşpeşe Bağdat’a düşmeye başladığında da insanoğlunun yarattığı o büyük dehşete tanık oldum. Bu kez adres Katrina kasırgasının yerle bir ettiği ABD’nin güneyindeki Louisiana eyaletinin başkenti New Orleans.

Houston, Katrina’nın gazabına uğramış binlerce afetzedeye kucak açmıştı. Felaketzedeler Astrodome stadyumuna yerleştirilmişti. Kiraladığım bir araçla Katrina kasırgasının ezip geçtiği felaketin göbeği New Orleans’a doğru yola çıktım. Polisin ilk kez New Orleanslılar’a, geri dönmeleri için izin verdiğini duymuştum. Yabancılara pek giriş hakkı tanımadıklarından amacım onların arasına karışıp kente ulaşmaktı.

FRİGORİFİK’LE CESET Doğrusu bu kadar kötüsünü hayal bile etmemiştim. Sıcaklık 30 dereceyi aşıyordu. Bölgeye yaklaştıkça, çöp, rutubet ve felaketin kokusu kendini hissettiriyordu, bir yandan da karaya ilerleyen suyun yarattığı tahribat açıkça gözlenebiliyordu.

Radyoda sürekli bölgeyle ilgili yayınlar yapılıyordu. Kanala dönüşen New Orleans caddelerinde yüzen, açıkta çürüyen cesetler bir hafta sonra frigorifik kamyonlarla toplanıyordu. Kayıplar, DNA testi, parmak izi gibi detaylarla belirlenecekti. Anne ve babalar, kayıp çocuklarını bulmak için internette sayfa açmışlardı.

Birçok kez savaşı yaşamıştım, ama böylesine dramatik bir manzaraya hele de ABD’de tanık olacağım hiç aklıma gelmemişti. Burası daha beter.

Prefabrik evler yolda

Polis 10 numaralı Houston yolunu şehre 50 kilometre kala acil araçlar için kapattı. Ev sakinleri yan yoldan şehre dönüş yapıyor. Şehre dönenlerle birlikte sipariş edilen bir çok prefabrik ev Katrina’nın vurduğu New Orleans’a getiriliyor. Şehre girenlerin oluşturduğu kuyruk 30 kilometreyi buluyor.

Sanki düşman bölgesi

Zırhlı askeri araçlar, kamuflaj üniformalar içinde ağır silahlarla donanmış askeri birlikler, askeri botlar, koyu yeşil GMC ve Hummer’larla uzun konvoylar halinde, sular altındaki bölgede sürekli devriye turu atarken New Orleans’ta evlerini terk etmeyen insanları kurtarma operasyonları uzman yoksunluğundan beklenen başarı düzeyine ulaşmadı. Polis yağma, tecavüz ve silahlı çatışma olaylarına karışan 125 suçluyu, geçici olarak kentin tren ve otobüs garına hapsetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!