Bombacılar Rusya'ya Türkiye'den mi gitti

Güncelleme Tarihi:

Bombacılar Rusyaya Türkiyeden mi gitti
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 13:21

Moskova'daki Domodedovo Havaalanı'nda önceki gün düzenlenen terörist saldırının ardından, "Life.ru" haber sitesi, Rus istihbarat servislerinin geçen ay Türkiye, İran ve Gürcistan üzerinden 5 militanın Rusya'ya geçeceği ihbarı aldığını ileri sürdü.

Haberin Devamı

 



İŞTE OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV 

SALDIRININ YASINI TUTAN RUSYA'DA BAYRAKLAR YARIYA İNDİ 

Rusya'nın başkenti Moskova'daki terörist saldırıyı düzenleyen intihar eylemcisinin dün kopan kafasının fotoğrafını yayımlayan Rus "Life.ru" adlı internet haber portalı bugün, Rus istihbarat servislerinin geçen ay Türkiye, İran ve Gürcistan üzerinden 5 militanın Rusya'ya geçeceği ihbarı aldığını ileri sürdü.

Haberde, Rus istihbarat servislerinin, Pakistan'da eğitim gören 5 militanın Türkiye, İran ve Gürcistan üzerinden Rusya'ya gelmeyi planladığı istihbaratını aldığı belirtilerek, Rus istihbarat servislerinin aralık sonunda veya ocak içinde terörist saldırı hazırlıkları konusunda bilgisinin bulunduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

"Life.ru" Rus istihbarat örgütüne gelen mesajda ÅŸu bilgilerin yer aldığını öne sürdü:Â

"İstihbarat verilerine göre yakın zamanda Pakistan'da İsrafil Valicanov'un yönettiği "Riyazus Salihjin" grubundan 5 militan (Bu militanların Dağıstanlı olduğu tahmin ediliyor) İran, Türkiye ve Gürcistan üzerinden Rusya'ya gelmeyi planlıyor. Teröristler Gürcistan'a gelince yeni Rus pasaportu almayı planlıyorlar. Teröristlere aralık sonunda ve ocak başında, Kuzey Alanya'nın (Kuzey Kafkasya) merkezindeki pazarlarda ve 7 Ocak Noel kutlamaları esnasında otomobil havaya uçurma talimatı verildi. Üstelik Kızılyar kentindeki (iç istihbarattan sorumlu) Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve Emniyet mensuplarına yönelik saldırılar düzenleme talimatı aldılar."

Moskova Emniyet Müdürlüğü Temsilcisi Viktor Birükov, gazetecilerin terör eylemi hazırlığına dair istihbarat bilgisi olduğunu hatırlatması üzerine, "FSB ve dış istihbarat servisinden terör eylemleri hazırlığı konusunda herhangi uyarı gelmedi" dedi.

ADINI BAÄžIRMIÅž

Moskova'daki Domodedovo Havaalanı'nda önce gün düzenlenen terörist saldırıda intihar eylemcisinin adını ve yaşını yüksek sesle söyledikten sonra üzerindeki bombaları patlattığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesinde yayımlanan haberde, saldırıdan yaralı olarak kurtulan, patlamanın olduğu yerin hemen yanı başındaki "Asya" adlı kafenin baş aşçısı Aleksandır Popov'un, intihar eylemcisinin kendisine 10 metre uzaklıkta olduğunu ve intihar etmeden önce adını, nereli olduğunu ve yaşını bağırarak söylediğini ileri sürdüğü kaydedildi.

Popov, saldırının şokundan dolayı sadece teröristin 35 yaşında olduğunu hatırladığını belirterek, intihar eylemcisinin kendisini tanıttıktan sonra, "Şimdi Hepiniz Öleceksiniz" diye bağırdığını söyledi. Popov, intihar eylemcisinin karnındaki bir düğmeye basarak kendini infilak ettirdiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Psikologlar, görgü tanıklarının bu tip olayda genelde şok geçirdiklerine ve bu şok yüzünden kendilerinin de bazı detaylar ekleyebileceğine dikkati çekiyorlar.

RUSYA YASTA

Saldırıda hayatını kaybeden 35 kişi için bugün başkentte yas ilan edildi.

Moskova Belediyesinin Basın Sözcüsü Gulnara Penkova, Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'in, 24 Ocakta Domodedovo Havaalanı'nda hayatını kaybedenler için 26 Ocak 2011'i yas günü ilan ettiğini açıkladı.

Penkova, yas kararının Moskova kent yönetimi tarafından da alındığını belirterek, başkent bölgesinde yayın yapan televizyonların eğlence programlarını iptal etmesi tavsiyesinde bulunulduğunu söyledi.

Başkentte yas günü nedeniyle çok sayıda kutlama programı iptal edilirken, dün de "25 Ocak Öğrenci Günü" kutlamaları yapılmamıştı.

Haberin Devamı

Moskova'daki kiliselerde hayatını kaybedenler için ayin düzenlenirken,  terörist saldırının yapıldığı Domodedovo Havaalanı'na giden başkentliler patlamanın olduğu giriş bölümünde yere karanfiller bırakıp mum yaktılar.

Domodedovo Havaalanı'ndaki terörist saldırıda yaralanan 100'den fazla kişinin tedavisi de Moskova'daki 19 hastanede devam ediyor.

MEDVEDEV POLÄ°S ÅžEFÄ°NÄ° KOVDU

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, saldırıdaki güvenlik zafiyetinden sorumlu tuttuğu ulaşımdan sorumlu polis şefini görevden aldı.

Rus haber ajansları, Medvedev'in polis şefi Andrey Aleksiyev'i görevden alma gerekçesiyle ilgili bilgi vermezken, Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev'in de Domodedova Havaalanı'nda ulaşımdan sorumlu polis şefi ile iki polisi görevden aldığını bildirdiler.

Haberin Devamı

Medvedev, terörist saldırının hemen ardından yaptığı açıklamada, terörist saldırıda büyük bir güvenlik zafiyetinin bulunduğunu ve sorumlularının cezalandırılacağını söylemişti.

Rusya'daki terörist saldırının sorumluluğunu şu ana kadar kimse üstlenmezken, güvenlik güçleri intihar eylemcisi veya eylemcilerin Kuzey Kafkasya’daki militanlarla bağlantılı olduğuna inanıyor.

Rus basının bir bölümü, bugün yayımladıkları haberlerde Domodedova’daki terörist saldırının Rusya'nın güneyindeki Stavropol bölgesindeki "Nogay Tugayı" tarafından yapıldığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!