Bolsonaro'nun planları Amazon Ormanları'nı tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Bolsonaronun planları Amazon Ormanlarını tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2018 16:38

Brezilya'daki devlet başkanlığı seçimlerinden zaferle çıkan aşırı sağcı lider Jair Bolsonaro, çevre ve tarım bakanlıklarını tek bir kurum altında toplayacak.

Haberin Devamı

1 Ocak 2019'da göreve başlayacak Bolsonaro'nun adaylığı sırasında duyurduğu bu planı hayata geçireceği, yardımcısı Onyx Lorenzoni tarafından açıklandı.

Aşırı sağcı Sosyal Liberal Parti'nin (PSL) lideri Jair Bolsonaro'nun bu hareketinin Amazon Ormanları'ndaki doğal kaynakları tehdit ettiği belirtiliyor.

Aktivistler iki bakanlığın tek bir çatı altında toplanmasının ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarıyor: Bir bakanlık tarım sektöründen sorumlu iken diğer bakanlığın aynı sektörün çevreye zarar vermemesi konusunda hareket etmesi böylelikle güçleşecek.

Ülkenin eski çevre bakanı Marina Silva, bu kararın 'üçlü bir felakete' yol açacağını söyledi: "Çevrenin korunmasının hiçbir değerinin olmadığı trajik bir döneme giriyoruz. Bu karar, tüketicilerin Brezilya'nın tarım sektörünün ormanların yok edilmesi sayesinde yaşadığına inanmasına yol açacak."

Haberin Devamı

Bolsonaro'ya destek verenler arasında tarım sektörü de bulunuyor.

Bolsonaro, kamu harcamalarını kısmak için bakanlık sayısını 29'dan 15'e indirmeyi planlıyor.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI'NDAN ÇEKİLEBİLİR

Bolsonaro daha önce yaptığı açıklamalarında bakanlıkların birleştirilmesi fikrine sahip çıkmış, ancak gelen tepkiler üzerine kampanyasının son günlerinde bu konuyu müzakere edebileceğini belirtmişti.

Bolsonaro aynı zamanda 2015'te imzalanan Paris İklim Anlaşması'ndan da çekilebileceklerini duyurmuştu.

Bu anlaşmanın Brezilya'nın Amazon Ormanları üzerindeki hakimiyetini tehdit ettiğini söylemişti.

Bolsonaro'nun yardımcılarından Hamilton Mourao, daha önceki açıklamalarında Amazon Ormanları'nın korunmasında hükümetin sorumlu bir şekilde davranacağını ifade etti.

Amazon, dünyanın en büyük tropik yağmur ormanlarına ev sahipliği yapıyor. Halen bilim dünyası tarafından keşfedilen bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip.

Brezilya'da son yıllarda çevrenin korunması ve ekonomik kalkınma arasında bir mücadele bulunuyor.

Bu yılın başında yüksek mahkeme, ormanları yasa dışı bir şekilde yok etmeye yol açacak yasa değişikliğine onay vermişti.

Bolsonaro'nun yardımcısı Lorenzoni, aynı zamanda Bolsonaro'nun ilk gezilerinin 'aynı dünya görüşlerini paylaştığı' Şili, İsrail ve ABD'ye olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Bolsonaro, popülist söylemleri dolayısıyla kimileri tarafından "Tropiklerin Trump'ı" olarak anılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!