‘BND yabancı medya organlarını dinliyor’

Güncelleme Tarihi:

‘BND yabancı medya organlarını dinliyor’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 09:22

Almanya’da Federal Savcılık, DİTİB’te görevli bazı imamlar hakkında casusluk suçlamasıyla soruşturma yürütürken, Alman gizli haberalma teşkilatı BND’nin, yabancı ülkelerde medya kuruluşlarını yıllardır dinlediği haberi ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA haftalardır bazı DİTİB imamlarının Ankara’ya Gülen yapılanması hakkında bilgi vererek casusluk yaptığı iddiasını tartışıyor. Federal Savcılık, casusluk şüphesiyle bazı imamlar hakkında soruşturma yürütüyor. İmamlara yönelik casusluk suçlamaları iki ülke arasında ilişkileri gererken, bu suçlamalara bir yenisi daha eklendi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde Türkiye Başkonsolosluklarının, Türk öğretmen ve velilerden muhbirlik yapmalarını istedikleri ileri sürüldü. Tam bu tartışmaların ortasında Başbakan Merkel, Amerikan gizli servisi NSA’in Almanya’daki kitlesel casusluk faaliyetleri hakkında Meclis Araştırma Komisyonu’na ifade verdi. Merkel’in ifadesinin sonunda Alman milletvekilleri, “Alman gizli servisi gazetecileri dinliyor mu?” sorusunu yöneltti.

Haberin Devamı

1999 YILINDAN BERİ YAPIYOR

Spiegel’in cumartesi günü piyasaya çıkan sayısında yer alan habere göre, Alman gizli haberalma servisi BND, 1999 yılından beri yurtdışında yabancı medya organlarının bürolarını, telefon hatlarını dinliyor. Faksları ve elektronik postalarını izliyor. BND’nin hedefleri arasında BBC’nin Afganistan ve Londra büroları, BBC World, New York Times Gazetesi’nin Afganistan hattı, Reuters haber ajansının Afganistan, Pakistan ve Nijerya’daki cep ve uydu telefon hatları yer alıyor.

ROG: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE

BND’nin yabancı gazetecileri dinlediği haberi çok yoğun tepkilere yol açtı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (ROG), olayı “Basın özgürlüğüne korkunç bir saldırı ve anayasa ihlalinde yeni bir boyut” olarak niteledi. ROG, BND’nin yabancı gazetecileri dinlemeye devam ettiği endişesini dile getirdi ve BND yasasına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.

DJV: HÜKÜMET İDDİALARI AYDINLATSIN

Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV) Başkanı Frank Überall, “Eğer kuşkular doğru çıkarsa, bu, basın özgürlüğüne ağır bir müdahale sayılır. Basın ve ifade özgürlüğü temel hakkı sadece Almanya’da geçerli değil. Bu hakka BND’nin yabancı ülkelerde de riayet etmesi gerekir” dedi. Überall, Merkel hükümetini iddiaları açıklığa kavuşturmaya çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!