BM’nin eleştirisine İtalya’dan sert yanıt

Güncelleme Tarihi:

BM’nin eleştirisine İtalya’dan sert yanıt
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 10:19

İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Libya’da tutulan göçmenlere yönelik insan hakları ihlallerini kabul edemeyeceklerini ve bu konuda kendilerine ders vermeye kalkanları ders değil mali destek verme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Alfano, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. İki bakan, görüşmelerinde, iki ülke ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri ele aldı. Bakan Alfano, görüşmenin ardından mevkidaşıyla düzenledikleri ortak basında, tarihi bağları olan iki ülkenin pek çok sektörde iş birliğinin olduğunu ve bundan dolayı ticaret hacminin üst seviyelerde bulunduğunu belirtti. 

Birleşmiş Milletler’den (BM), İtalya’nın Libya’da Trablus hükümetiyle yaptığı Avrupa Birliği’nin (AB) de desteklediği Akdeniz’deki düzensiz göçü önlemeye yönelik anlaşma ile Libya’da tutulan binlerce göçmenin durumuna ilişkin yapılan eleştiri hakkında da Alfano, şunları kaydetti:

‘İTALYA DÜNYA ŞAMPİYONU’
“İtalya, insan hakları konusunda dünya şampiyonu. AB Komisyonu Başkanı Juncker da İtalya’nın Avrupa’nın onurunu kurtardığını söyledi. Biz, tarih önünde Avrupa’yı bu konuda doğru yerde konumlandırdık. İtalya olarak, Libya’da tutulan göçmenlere yönelik insan hakları ihlallerini kabul etmemiz mümkün değil. Oradaki durumu iyileştirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte, bize ders vermeye kalkan herkesi ders değil daha fazla mali ve organize destek vermeye davet ediyorum.”
Alfano, Libya’da göçmenlerin tutulduğu kamplara müdahale etmeleri gerektiğini, şu ana kadar yaptıklarıyla insan kaçakçılarına büyük darbe vurduklarını da kaydetti.

Haberin Devamı

GABRİEL: İTALYA ÖRNEK İŞ ÇIKARDI
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel de BM’den Libya’daki insani duruma yönelik yapılan eleştirilere ilişkin, şunları kaydetti:
“BM, Libya’daki koşulların kabul edilemez olduğunu söylemekte haklı. Ancak, Libya Sahil Güvenlik Kuvvetlerini desteklemekten başka alternatif yok. Aksi takdirde, binlerce göçmen Akdeniz’de batacak. Bu konuda, Libya Sahil Güvenlik ekiplerinin desteklenmesi, göçmenlerin tutulduğu yerlerin şartlarının iyileştirilmesi ve denizden kurtarılan insanların uluslararası kuruluşların idare ettiği yerlere taşınması, alternatifi olmayan üç konudur” dedi.
İtalya’’nın Libya’dan kaynaklı düzensiz göçü idare etmede örnek iş çıkarttığını dile getiren Gabriel, ülkesinin, “Afrika Fonu”na 20 milyon euroluk ödenek ayırdığını da söyledi.

BAKMADAN GEÇME!