BM'de Küresel Mali Kriz tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

BMde Küresel Mali Kriz tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 17:59

BM'de mali krizin tartışıldığı toplantının baş panelisti Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Joseph Stiglitz, ABD'de mali piyasalarda yaşanan ve tüm dünyayı etkileyen krizin küresel bir kriz olduğunu, dolayısıyla küresel çözüm gerektirdiğini belirtti.

2001 yılında Nobel ödülü alan, Dünya Bankası'nın eski başkan yardımcısı ve baş ekonomisti olan ve şu an halen New York Columbia Üniversitesinde öğretim görevliliğine devam eden Stiglitz, BM'de düzenlenen panelde yaptığı konuşmada dünyanın 1944 yılında toplanan Bretton Woods Konferansının ardından geçen 64 yılda çok değiştiğini, artık yeni bir döneme girildiğini, dolayısıyla Bretton Woods sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

Bretton Woods Konferansının da 1944 yılında BM tarafından düzenlendiğini anımsatan Stiglitz, günümüzde de BM'nin “yeni küresel mali kurallar hazırlama meşruyetine” sahip tek kurum olduğunu kaydetti.

Stiglitz bu kapsamda kuzeydeki zengin ülkelerin mali krizden kendilerini kurtarmak için gelişmekte olan ülkelerin aleyhine adımlar atamayacaklarını da belirterek, tüm ülkelerin bu noktada ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

Toplantıya Japonya'dan katılan Prof. Dr. Sakiko Fukuda-Parr ise aynı kapsamda soruna küresel çözüm bulunmasının şart olduğunu vurguladı.

Söz konusu toplantı, BM Genel Kurulu Başkanı Nikaragua'nın eski Sandanist dışişleri bakanı ve aslen rahip olan Miguel D'Escoto'nun girişimiyle düzenleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!