BM misyonundan Arakan raporu: ‘Üst düzey generaller soykırımla yargılanmalı’

Güncelleme Tarihi:

BM misyonundan Arakan raporu: ‘Üst düzey generaller soykırımla yargılanmalı’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2018 01:44

BM’nin kurduğu Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in de aralarında bulunduğu generallerin Arakanlı Müslümanlara yapılanlardan ötürü soykırım suçuyla Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanmasını istedi.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 23 Mart 2017’de kurduğu Misyon, yaklaşık 18 ay süren çalışmalarının ardından elde ettiği bulgulara ilişkin hazırladığı raporu, Myanmar’daki Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı katliamın birinci yılında açıkladı. Myanmar ordusu ve fanatik Budistlerin Arakanlı Müslümanlara yönelik cinayet, tecavüz, işkence ve keyfi tutuklamalar dahil insan hakkı ihlallerinin ortaya çıkarılması amacıyla kurulan Misyon’un raporunda çarpıcı ifadelere yer verildi.

SUU KYI’YE AĞIR ELEŞTİRİ

Raporda, Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve pek çok üst düzey generalin Arakan eyaletinin kuzeyinde soykırım, ülkenin kuzeyindeki Kaçin ve Şan eyaletinde ise insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları nedeniyle araştırılması ve haklarında soruşturulma başlatılması istendi. Arakanlı Müslümanların, başta Myanmar ordusu ve diğer güvenlik güçlerinin apaçık insan hakları ihlalleri ve istismarlarına uğradığı vurgulanan raporda, tüm bu eylemlerin “Uluslararası hukuka göre şüphe götürmeyecek şekilde ağır suçlar” olduğunun altı çizildi. Raporda ayrıca Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi “fiili” lideri Aung San Suu Kyi’nin Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti durdurmak için gerekeni yapmadığı vurgulandı. Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu’nun raporunda ayrıca, soykırım suçu işleyen ordu mensuplarına ilişkin BM’nin elinde uzun bir liste olduğu, bu listenin şimdilik saklı tutulacağı ve Misyon’un detaylı raporunun 18 Eylül’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

BM’ye göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. Ontario Uluslararası Kalkınma Ajansı’na (OIDA) göre ise, 24 binin üzerinde Arakanlı Müslüman, Myanmar devlet güçlerince öldürüldü.

‘ACİL VE ETKİLİ EYLEM PLANI DUYMALIYIZ’

Dışişleri Bakanlığı, Myanmarlı generaller için soykırım yargılaması talebine ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, “Türkiye, Rohinga Müslümanlarının yaşadığı trajedinin uluslararası toplumun gündeminde tutulmasına ve soruna Myanmar ve Bangladeş hükümetleriyle diyalog halinde kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabaları desteklemeye devam edecektir” ifadelerini kullandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise “Bu suçun nasıl durdurulacağı konusunda acil ve etkili eylem planı duymalıyız” değerlendirmesi yaptı. Çelik’in Twitter mesajı şöyle: “Rapor net bir biçimde, askeri yetkililer tarafından asla ayrım gözetmeksizin cinayetler işlenmesini, kadınlara toplu tecavüzü, çocuklara saldırılmasını ve köylerin tamamen yakılmasını tespit ediyor. Bölgede Arakanlı Müslümanlara dönük soykırımın, dünyadaki diğer soykırımlarla ‘doğallığı’, ‘ciddiyeti’ ve ‘kapsamı’ bakımından benzerlikler gösterdiği raporda delilleriyle ortaya koyuluyor.”

Haberin Devamı

BM misyonundan Arakan raporu: ‘Üst düzey generaller soykırımla yargılanmalı’

FACEBOOK O GENERALLERİN HESAPLARINI KAPATTI

Facebook, BM müfettişlerinin Myanmarlı generallerin Arakanlı Müslümanlara yönelik insanlığa karşı suç, savaş suçları ve soykırım suçlamalarından UCM’de yargılanmasını istemesinin ardından Myanmarlı askeri yetkililere karşı harekete geçti. ABD’li sosyal medya devinden yapılan açıklamada “20 Myanmarlı
kişi ve kurumun Facebook’taki sayfalarını yasaklıyoruz. Bunlar arasında Myanmar ordusu Başkomutanı ve Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing ve ordunun Myawady adlı televizyon kanalı ağı da var” dendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!