BM, KKTC'nin tanınmasına göz kırptı

Güncelleme Tarihi:

BM, KKTCnin tanınmasına göz kırptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Diego Cordovez, Ada'daki temasları sırasında KKTC'nin tanınmasını ima eden sürpriz bir açıklama yaparak Rumları fena kızdırdı. Cordovez, Türk ve Rumlar arasındaki görüşmelerin hangi zeminde yapılacağına iki toplumun karar vermesi gerektiğini söyleyerek Rauf Denktaş'ın müzakerelere KKTC Cumhurbaşkanı sıfatıyla katılmasına kapıyı açık tuttu. Cordovez'in sözleri Güney Kıbrıs'ı karıştırdı.

Cordovez böylece Kıbrıs sorununu Güvenlik Konseyi'ne götürmekle tehdit ettiği Türk tarafının gönlünü aldı.

Diego Cordovez önceki gece BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin Lefkoşa büyükelçileriyle yaptığı görüşmeden sonra Rum gazetecilerin sorularını yanıtlarken ‘Her zaman sizin için olayları bizim belirlememizi istiyorsunuz. Sorunlarınızı çözmek istediğiniz yönetimi siz belirleyeceksiniz. Biz de size yardımcı olacağız. Görüşmelerin hangi zeminde yapılacağını belirleme sorumluluğu iki tarafa aittir’ dedi.

Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilyanides, Cordovez'in sözlerini yorumlarken ‘Sahte devletin tanınmasına izin vermeyeceğiz. BM tarafından belirlenen şekliyle, yani iki toplum esasına dayalı olarak görüşmelere hazırız’ diye konuştu.

DENKTAŞ'IN MÜTEAHHİDİ

Rum gazeteleri ise, hep bir ağızdan Cordovez'e ateş püskürdüler. Rum Fileleftheros Gazetesi, 1975 yılından bu yana ilk kez bir BM temsilcisinin Güvenlik Konseyi kararıyla alınan ‘iki topluma dayalı’ görüşme zemininin değiştirilmesi olasılığını açık bıraktığına dikkat çekti.

Simerini Gazetesi ise Cordovez, Denktaş’ın sahte devletinin tanınması için müteahhitlik yapıyor' başlıklı haberinde ‘BM temsilcisi müzakare zemini meselesini iki taraf arasında görüşülecek konular arasına dahil etti’ yorumunu yaptı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!