BM: Kıbrıs konusunda ihtiyatlı iyimserim

Güncelleme Tarihi:

BM: Kıbrıs konusunda ihtiyatlı iyimserim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 00:00

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Kıbrıs konusunda ihtiyatlı iyimser olduğunu, ancak çözüm müzakerelerinde artık kararların alınacağı yeni aşamaya geçilmesi gerektiğini" söyledi.

Ban Ki-mun, Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiÄŸi demeçte, Kıbrıs, Türk-Yunan iliÅŸkileri ve Ermenistan konularına deÄŸindi.  Â

BM Genel Sekreteri, "Selefim, adadaki iki toplumun birleşmesini kolaylaştırmak için elinden geleni yaptı. Şimdi yeni bir aşamaya geçtik. İki toplum liderleri son bir yıl içerisinde 45 kez bir araya geldi. Bu bile bir başarıdır. Artık karşılıklı anlayış, uzlaşma ve esneklikler temelinde kararların alınacağı ikinci aşamaya geçmeliyiz" dedi.

Kıbrıs'ta, BM barış gücünün (UNFICYP) görev süresiyle ilgili soruyu yanıtlayan Ban Ki-mun, "BM barış gücünün, barış ve istikrarın yerleşmesine yararlı olduğu sürece adada kalmayı sürdüreceğini" belirtti.

Bu arada, Türkiye ile Ermenistan arasındaki temasları olumlu bir gelişme olarak niteleyen Genel Sekreter, "yaklaşık bir asır sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmeye başlamasının özellikle olumlu olduğunu" ifade etti.

Türkiye ile Yunanistan'ın da bölgede ciddi rolleri bulunan çok önemli iki BM üyesi ülke olduğunu belirten Ban, bu nedenle aralarındaki ilişkileri güçlendirmeyi başaracaklarını umduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun Türkiye'yi ziyaret etmesinin, bu alanda yapılmış önemli bir jest olduğunu ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!