BM Haiti'deki 3 önceliği açıkladı

Güncelleme Tarihi:

BM Haitideki 3 önceliği açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 10:20

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 7.0 büyüklüğündeki depremle yıkılan Haiti'de en önemli 3 önceliği açıkladı. Ban, öncelikleri insani yardımın sürmesi, güvenlik ve asayişin sağlanması ve ekonominin yapılandırılması olarak sıraladı.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Haiti Özel Temsilcisi Bill Clinton ile deprem felaketi yaşayan Haiti'nin yeniden yapılanmasıyla ilgili görüştü. 

Ban Kimun ve Clinton, BM'nin yeni geçici binasındaki görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Genel Sekreter Ban, Haiti'nin adeta sözcüsü olarak konuşan Clinton'a öncelikle Haiti depremi öncesinde ve sonrasında bu ülkeye yardım etmek için gösterdiği “güçlü liderlik ve dostluk” için teşekkür etti.

Clinton'un bu güçlü liderliğine her zamankinden fazla talep olduğunu belirten Ban, Clinton'a hitaben, “Haiti'ye verdiğiniz güçlü desteğe ve liderliğinize güveniyorum” dedi.

Ban, Clinton ile iyi bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, insani yardım operasyonlarının ardından yakında Haiti'nin ekonomisinin yeniden yapılanması çabalarına odaklanacaklarını bildirdi.

Ban Ki-mun, “Haiti'deki 3 önceliğimiz, insani yardımın sürmesi, güvenlik ve asayişin sağlanması, ekonominin yapılandırılması” dedi.
Genel Sekreter Ban, Haiti'nin ekonomisini yeniden yapılandırmaya yönelik 25 Ocakta Kanada'nın Montreal kentinde yapılacak uluslararası toplantıya insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes ve BM Kalkınma Programı Başkanı Helen Clark'ı göndereceğini kaydetti.

BM, Dünya Bankası, Amerika Ülkeleri Kalkınma Bankası ve Avrupa Komisyonu'nun Haiti'deki felaketin ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirme yönünde çalışacaklarını, Haiti'deki depremzedelerin gıda, su, barınak dışında “iyi bir geleceğe ve kalıcı işe ihtiyaçları” olduğunu vurgulayan Ban Ki-mun, bu noktada da Bill Clinton'un yardımının gerektiğini söyledi.

Ban, Haiti'de özellikle gençlerin işe ihtiyacı olduğunu dile getirerek, gençlerin kendilerine yapılacak maddi yardım karşılığında, depremin ardından yapılması gereken işlerde çalışmalarının teşvik edileceğini söyledi.

Ban Ki-mun, bu kapsamda, BM Kalkınma Programının “iş karşılığı para” projesine ülkelerin destek vermelerini istedi. Bir soru üzerine, depremin Haiti ekonomisine olan etkilerinin tam olarak belirlenmesinin ardından uluslararası topluma ülkenin yeniden yapılanması noktasında da başvuruda bulunacaklarını kaydeden Ban, BM'nin yaptığı 560 milyon dolarlık uluslararası yardım çağrısına olumlu yanıt alındığını ve toplanan paranın insani yardım faaliyetlerinde kullanacağını bildirdi.

Ban, Bill Clinton'dan özellikle uluslararası iş çevrelerinin ve yatırımcıların dikkatini Haiti'ye çekme konusunda yardım istediğini söyledi.

CLINTON: ACİL YARDIM HIZLANDIRILSIN

Bill Clinton da, BM Haiti Temsilcisi olarak depremden önce de görevinin Haiti hükümeti ve halkına “kalkınma stratejisini uygulamalarına yardımda bulunmak” olduğunu, şimdi ise acil yardımın hazlandırılması gerektiğini söyledi.

Haiti'de 2 milyon insanın gıda ve su, 1 milyonunun da barınağa ihtiyacı olduğunu vurgulayan Clinton, sağlık hizmetlerine olan ihtiyaca dikkati çekti.

Clinton, Haiti'de “iş karşılığı para” projesinin yürümesi gerektiğini, ABD'nin bu konuda Orta Doğu ve Afganistan'da tecrübesi olduğunu hatırlatarak, “Oradaki pek çok insan, ülkelerinin yeniden yapılanmasına yardımcı olmak istiyorlar. Gençlerin olumlu düşünmelerini sağlayacak şekilde onlara yapabilecekleri işleri vermek gerek” dedi.

Haiti'ye yardım konusunda uluslararası yatırımcılarla da görüştüğünü ifade eden Clinton, ABD, BM ve Haiti hükümetinin iyi bir işbirliği içinde olduklarını dile getirdi.

Bill Clinton, Haitililer'in başkent Port-Au-Prince başta olmak üzere, ülkenin yeniden yapılanması, yeni havaalanları, limanlar açılmasını görmek istediklerini anlatarak, “Haiti'nin depremden çıkışını, ülkenin daha geniş çapta kalkınma stratejisinin bir parçası olarak görüyorum ve Haiti hükümetinin de bu fikre katıldığına inanıyorum” dedi.

NAKDİ YARDIM TALEBİ

Haberin Devamı

Clinton, Haiti'de şu an ilk yardım aşamasında olduklarını, yardım yapmak isteyen herkesi “nakdi yardımda” bulunmaya davet ederek, “Bush-Clinton Fonu” olarak şu an Amerikalılar'dan topladıkları paranın bir bölümünü Haiti'ye acil ihtiyaçlar için verdiklerini, bu fonun bir kısmını yeniden yapılanma için kullanmayı düşündüklerini söyledi.

Bir soru üzerine Clinton, “Haiti hükümeti şu an bu felaket içinde, geleceği düşünüyor... Vatandaşlarına iyi bir gelecek vermek istiyor” diye konuştu.

Clinton bir başka soruya karşılık, Haiti hükümetinin depreme ve kasırgaya dayanıklı bina yapım mevzuatına ihtiyacı olacağını, bu noktada maliyeti az, ama aynı zamanda enerjiyi az kullanan yeşil binaların yapımını düşünebileceğini, bu noktada iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!