BM’den Kıbrıs’a yeni yol haritası

Güncelleme Tarihi:

BM’den Kıbrıs’a yeni yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2009 00:13

Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM misyon şefi Taye Brook Zerihoun, BM özel danışmanı Alexander Downer ve BM Güvenlik Konseyi üye ülkeleri diplomatları bir hafta süren görüşmelerden sonra Kıbrıs için “yol haritası” çizdiler.

Haberin Devamı

Yunan basınında yeralan haberlere göre, Mehmet Ali Talat’ın Dimitris Hristofyas ile 11-13 Ocak’ta Rum liderin Lefkoşa’daki evinde ve 18-20 Ocak’ta Girne’de KKTC Cumhurbaşkanının evinde yapılacak görüşmelere BM “hayati önem” atfediyor.
Evde görüşme olmayabilir
Ancak, hükümet ortakları sosyalist EDEK ile milliyetçi-muhafazakar DİKO partilerinin “Girne’de işgalcilerin namluları ve topları altında görüşme” tarzı çıkışları üzerine Hristofyas’ın daha önce kabul ettiği “evlerde görüşme” fikrinden cayabileceği belirtildi. Bu durumda görüşmeler Zerihoun’un Lefkoşa’daki evinde gerçekleştirilecek. Hristofyas kesin karanını muhtemelen bugün verecek.
Bu 6 görüşmenin iyi gitmesi durumunda şubat ayının ilk 10 günü içinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun adaya gelecek.
Seçimde tercih Talat
BM’nin hedefi KKTC’deki seçimler nedeniyle şubat ortasında ara verilecek müzakerelerde yönetim, AB ve mülkiyet konularının bir bölümü hakkında anlaşma sağlanması. Toprak dağılımı, garantiler, göçmenler ve benzeri konular KKTC seçimleri sonrasında görüşülecek. BM’nin KKTC’deki seçimler için tercihi Talat.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!