BM Darfur'daki barış gücü süresini uzattı

Güncelleme Tarihi:

BM Darfurdaki barış gücü süresini uzattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2009 09:35

BM Güvenlik Konseyi Sudan'ın Darfur bölgesinde bulunan BM-Afrika Birliği Karma Barış Gücü'nün (UNAMID) süresini bir yıl uzattı.

Konseyin oybirliğiyle aldığı kararda Sudan'ın batı bölgesinde bulunan Darfur'da çatışan taraflardan derhal çatışmaları sona erdirmeleri ve kalıcı ateşkesin sağlanması için çaba sarfetmeleri istendi.

Konseyin kararında, Sudan ordusu ve isyancı gruplar arasında 2003 yılında çıkan çatışmalarla başlayan sorunun askeri yollarla çözülemeyeceği vurgulanarak, taraflar arasında barış görüşmelerinin önkoşulsuz başlatılması gerektiği kaydedildi.

Britanya tarafından Güvenlik Konseyine sunulan kararla UNAMID'in süresi 31 Temmuz 2010 tarihine kadar uzatılmış oldu.

Kararın kabulünün ardından gazetecilere konuşan Britanya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Sawers, UNAMID'in Darfur'da özellikle sivillerin korunmasına ve insani yardım çabalarını desteklemeye öncelik vereceğini söyledi.

BM verilerine göre Darfur'da 2003 yılından beri devam eden çatışmalarda yaklaşık 300 bin insan hayatını kaybetti, 2,6 milyon insan yerlerinden oldu ve 4,7 milyon kişi ise insani yardım almadan yaşamayacak duruma geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!