BM Assange'la ilgili karar verecek

Güncelleme Tarihi:

BM Assangela ilgili karar verecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2016 14:36

Birleşmiş Milletler'in (BM) keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun bu hafta, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'deki tutukluluk haliyle ilgili karar vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun, üç yıldan fazla Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde yaşayan ve büyükelçilikten çıkamayan Assange ile ilgili kararını bu hafta cuma günü vermesi öngörülüyor.

Assange, 2014 yılının Eylül ayında İsveç ve İngiltere'yi BM'ye şikayet etmişti. Yasal uzmanlardan oluşan çalışma grubunun, daha önce verdiği yasa dışı tutuklama kararlarının ardından, bu kişilerin çoğunun serbest bırakıldığı biliniyor.

Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor, ancak Assange'ın yasa dışı olarak tutulduğuna karar verilirse; BM'nin İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunması bekleniyor.

Son olarak Julian Assange'ın büyükelçilikte İsveçli savcılar tarafından sorgulanması teklif edilmişti. Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa, İsveçli savcılarının sorularının Ekvadorlu yetkililer tarafından yöneltileceğini açıklamıştı. Assange'ın davasına bakan İsveçli savcı Marianne Ny'ın, Ekvadorlu yetkilileri sorgulamayı kendisi yapması için ikna etmeye çalıştığı biliniyor. 

Haberin Devamı

Londra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine geçen yıl Ekim ayında son vermişti.

19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.

Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!