BM: ABD ve Rusya Suriye görüşmelerini kurtarmalı

Güncelleme Tarihi:

BM: ABD ve Rusya Suriye görüşmelerini kurtarmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 08:53

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, ABD ve Rusya'ya, her an çökebileceğini söylediği ateşkesi ve zarar gören Suriye barış görüşmelerini kurtarmak için acil olarak müdahalede bulunma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

BM: ABD ve Rusya Suriye görüşmelerini kurtarmalı

BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye barış görüşmelerindeki krizle ilgili bilgi veren Mistura daha sonra bir basın açıklaması düzenledi.

Mistura, Şubat ayında üzerinde uzlaşılan ateşkesin şu an 'zar zor hayatta' kaldığını söyledi.

'HALEP'TE HASTANE VURULDU'

Suriye'de ateşkese rağmen şiddet olayları son günlerde artmış durumda.

Halep'te Suriye ordusunun hava saldırılarında bir hastane ve yakınlardaki bir binanın vurulması sonucu en az 20 sivilin öldüğü belirtiliyor.

BM: ABD ve Rusya Suriye görüşmelerini kurtarmalı

Haberin Devamı

Beyaz Baretler adlı sivil savunma gönüllüleri, Fransız haber ajansı AFP'ye, ölenler arasında çocuklar ile kentin muhaliflerin elindeki bölgesinde bulunan tek çocuk doktorunun da bulunduğunu söyledi.

ABD ve Rusya'yı bu konuda işbirliğine çağıran Mistura, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in miraslarının Suriye'deki barış sürecine bağlı olacağını söyledi.

'ATEŞKES HER AN ÇÖKEBİLİR'

Bu iki ülkeden zarar görmüş barış görüşmelerini yeniden canlandırmasını isteyen Mistura, 'ateşkesin tamamen çökmekten kurtarıldığını ancak her an çökebileceğini' belirtti.

BM yetkilisi, 'son 48 saat içerisinde her 25 dakikada bir Suriyelinin öldüğünü, her 13 dakikada ise bir Suriyelinin yaralandığını' söyledi.

Mistura, barış görüşmelerinin başarılı olması için karşılıklı düşmanlıkların Şubat ayındaki anlaşmadan sonraki süreçteki düzeye düşürülmesi gerektiğini aktardı.

Suriye barış görüşmelerinde muhalefeti temsil eden ana gövde olan Yüksek Müzakere Komitesi, Suriye yönetiminin ateşkesi ihlal ettiğini söyleyerek katılımını aksıya almıştı.

Mistura, Temmuz ayından önce bir veya iki tur daha görüşme olacağını söyledi.

BM: ABD ve Rusya Suriye görüşmelerini kurtarmalı

Haberin Devamı

Görüşmelerde ilerleme kaydedilip kaydedilmesiyle ilgiliyse Mistura, "Büyük meselelerde büyük ayrılıklar devam ediyor ancak daha önce olmadığı şekilde bazı alanlarda hareket var" dedi.

Suriye'de, ABD ve Rusya'nın girişimleri sonucu varılan ateşkes 27 Şubat'ta yürürlüğe girmiş, ülkede çatışmalar önemli oranda azalmıştı.

Ancak son günlerde özellikle bölünmüş kent Halep çevresinde yoğunlaşan çatışmalar, ateşkesi çöküşün eşiğine getirmişti.

Ülkede beş yıl önce başlayan iç savaşta 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

BM: ABD ve Rusya Suriye görüşmelerini kurtarmalı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!