Birleşik Almanya 26’ncı yaş gününü buruk kutlayacak

Güncelleme Tarihi:

Birleşik Almanya 26’ncı yaş gününü buruk kutlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2016 09:22

Almanya birleşmenin 26’ncı yılını kutlayacak. Pazartesi günü Dresden’de törenler var. Ülke ekonomisi altın çağını yaşıyor ama Almanya zor bir dönemden geçiyor. Özellikle Doğu Almanya’da yabancı düşmanlığı korkutucu boyutlara ulaştı.

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN ‘Almanya’nın Birleşmesi Durumunun Raporu’ açık açık uyarıyor... Raporda, “Artan yabancı düşmanlığı endişe verici. Yabancı düşmanlığı Doğu’daki ekonomik açığı kapatma sürecini ve toplumsal barışı tehdit ediyor” deniliyor.
Alman Meclisi’nin cuma günkü oturumu da bu konuda çok yoğun tartışmalara sahne oldu. Anamuhalefet Sol Parti, birleşmenin üzerinden çeyrek asır geçmiş olmasına rağmen Doğu’da eşit yaşam koşullarının yaratılamadığını savundu. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) İris Gleicke, “Yeni bir doğu nefreti söz konusu. Ama istatistikler de çok açık. Doğu Almanya’da aşırı sağ şiddet olayları korkunç arttı. Şimdi ne yapalım. Bütün bunları görmeyen, duymayan üç maymunu mu oynayalım” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ MECLİS’TE TARTIŞTI

Haberin Devamı

Sol Parti’den Susanna Karawanskij, seçim bölgesi Doğu’da insanların çocuklarına “Bir şey olmak istiyorsan, Batı’ya git” dediğini anlattı. Doğu’daki yabancı düşmanlığını ekonomik duruma bağlayan Karawanskij, “Doğu fakir. Doğu yaşlı. Doğu sağcı. Durum gerçekten kötü. Ama bu teşhis ne yeni, ne de sürpriz” diye konuştu. Karawanskij’nin, Doğu’da insanların gelecek perspektifi görmediği, hükümetin Doğu Batı arasında eşitliği sağlayamadığı eleştirisine Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) grubundan Mark Hauptmann sert tepki gösterdi. Hauptmann, “Sol’un bu yakınmalarından bıktık. Ben bu ülkeyle gurur duyuyorum” dedi. Yeşiller Grup Eşbaşkanı Katrin Göring Eckardt, kutlamalara birkaç gün kala Dresden’de Fatih Camii’ne saldırıya atıfta bulunarak, “Bu benim istediğim bir birleşme değil” dedi.

MÜLTECİ KAVGASI ATEŞLEDİ

Doğu’da çok az yabancı yaşıyor. Bazı Doğu Eyaletlerde yabancıların nüfusa oranı yüzde 2 civarında. Ama buna rağmen yabancı düşmanlığı en çok Doğu’da yaygın. Bu düşmanlık geçen yıl başlayan mülteci akınıyla geniş bir taban buldu. Batı’nın İslamlaşması’na karşı Avrupalı Yurtseverler adlı PEGİDA, Doğu’nun incisi Dresden’de kuruldu. Almanya için Alternatif Parti (AfD) Euro karşıtlığıyla oy toplayamayınca mülteci sorununa sarıldı ve bir anda hem Doğu hem Batı eyaletlerinde seçimlerde oy patlaması yaşadı. Almanya’da Doğu’yla Batı arasındaki uçurum, toplumsal kutuplaşma giderek büyüyor. 26 yıl geçmiş olmasına rağmen, iki Almanya’nın bütünleşemenin daha çok uzağında olduğu ve bunun oldukça uzun ve sancılı bir zaman alacağı görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!