Bir Milyar Dolarlık Blackwater Skandalı...

Güncelleme Tarihi:

Bir Milyar Dolarlık  Blackwater Skandalı...
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 15:56

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ta özel koruma görevlilerinin denetim altına alınmasını emretti. Rice'in bugün yayınladığı emre göre özel şirketlerin korumalarına mutlaka resmi güvenlik görevlileri eşlik edecek.

Haberin Devamı

Blackwater güvenlik şirketi çalışanlarının Irak'ta 11 sivili öldürmesi üzerine hazırlanan tasarı,  30'a karşı 389 oyla Temsilciler Meclisinden geçti. Bugüne kadar Blackwater güvenlik şirketine ödenen paranın 1 milyar Amerikan dolarının üzerinde olduğu bildiriliyor .

Özel Güvenlik Güçleri

Amerikan Kongresi için hazırlanan bir raporda, Irak 'da geniş çapta faaliyet gösteren özel güvenlik şirketi Blackwater mensuplarının Irak'ta 2005 yılından bu yana 195 kez çevreye ateş açtıkları bildirildi. Bağdat'da 11 sivilin hunharca öldürülmesi olayına karışan Blackwater görevlileri , bir skandalın da ortaya çıkmasına neden oldular. Amerikan Temsilciler Meclisi'nin bir komisyonunca hazırlanan rapor, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ve Blackwater'ın iç yazışmalarına dayanıyor.

 Dikkat çekilen nokta, Blackwater çalışanlarının ellerinin çok çabuk tetiğe gittiği ve sık sık ve aşırı derecede güç kullandıkları ve önemli oranda kayıplara yol açmaları. Şikayetlerin artması üzerine ABD savunma  ve Dışişleri bakanlıkları bir dizi FBI soruşturması yapılmasına karar veriyorlar.Açılan dört soruşturmanın sonucu aynı : Aşırı güç kullanımı ve masum sivillerin  ölümüne sebep verilmesi.

Irak'ta faaliyet gösteren şirketlere, özellikle de Blackwater'a yönelik kaygılar, son dönemlerde arttı. Ülkedeki silahlı özel güvenlik görevlilerinin sayısı, Amerikan askerine hemen hemen eşit olduğu bildiriliyor.

Yeni savaş taktiği : Taşaron Savaşcılar

Paralı askerler kavramı ilkçağlardan bu yana bilinen bir kavram. Zengin ülkelerin paralı askerlerden ordu kurarak  iktidarlarını devam ettikleri bilinen bir tarihi gerçek .

ABD 'nin bir çok kez özel güvenlik güçleri kullandığı da biliniyor.Paralı askerler iktidar partilerini bir çok siyasi yükten kurtarıyor. Nihayetinde ülke ve bayrak yerine yeÅŸil dolar için çarpışan askerlerin içpolitikada çok fazla etkisi olmuyor.Â

GeçtiÄŸimiz son yirmi yılda geniÅŸ çapta uluslar arası operasyonlarda kullanılan profesyonel askerlerin kimlerden oluÅŸtuÄŸu, kaç para aldıkları ve hangi disiplin ve hukuk kurallarına göre savaÅŸtıkları pek açık deÄŸil. 1985 yılında Ronald Reagen döneminde çıkarılan bir yasayla paralı asker ya da güvenlik görevlisi kullanım koÅŸulları düzenleniyor .Â

TaÅŸaron kullanmak daha ekonomik

Aşırı maliyetlerle çalışan büyük şirketlerin başlattıkları 'Taşaron ' sistemi şimdi  ülkelerin silahlı kuvvetlerine de yayılıyor . Genellikle tasarruf tedbirlerinin alındığı dönemlerde 'Outsource ' yani taşarona verilen kimi işler şirketlerin büyük oranlarda tasarruf etmesine yardımcı olan bir sistem olmuştur . Ekonomi dilinde buna 'özelleştirme' de denebilir.

Her ülkenin en ağır maaliyetlerle çalışan kurumu silahlı kuvvetleri olagelmiştir.Bu ağır maaliyetlerin bir bölümünden kurtulmak isteyen yöneticiler, paralı askerlerden kurulu özel orduları kullanır olmuşlardır .

Blackwater Kovboyları  Â

38 yaşında eski bir ABD deniz komandosu olan Eric Prince tarafından kurulan Blackwater güvenlik şirketi 1997 yılında kurulmuş. Irak'da ABD vatandaşlarını ve önemli şahsiyetleri korumakla görevlendirilmiş.Bugüne kadar Blackwater 'a ödenen para 1 milyar dolar . Irak 'da güvenliği sağlamak üzere görevlendirilmiş 28 kadar şirketin bulunduğu bildiriliyor.Ordu içinde ordu ,güvenlik içinde güvenlik . sayıları tam olarak bilinmeyen tüm bu güvenlik birimleri son derece iyi eğitilmiş profesyonel askerlerden oluşuyor .her milletten emekli istihbarat ve komando birimlerinin bulunduğu bu savaş makinaları arasında emekli İngiliz,,Fransız ve Türk askerlerinin bulunduğu da söyleniyor.

DeÄŸiÅŸen savaÅŸ teknikleri

Bevin Alexander 'ın ünlü kitabı "How Great Generals win " belki de en çok okunan savaşlar kitabı olma özelliğini taşır . Kitapta yazar çok ilginç bir saptama yapar:

"Savaşın kuralları çok basittir, ama  kurallara uyan çok  azdır ."  der.

İşte size yeni bir savaş biçimi. Milli , ulusal ordular kurmak yerine paralı askerlerden oluşan vurucu birlikler oluşturuyorsunuz.hem masrafınız
azalıyor hem de sorumluluÄŸunuz .Â

Ne 'gazi 'olan var ne de 'şehit'  .
Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!