Bir iyi, bir kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Bir iyi, bir kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 02:08

ABD'li uzmanlar Usame bin Ladin'in 11 Eylül'le ilgili açıklamalarının yer aldığı kasetin terör eylemlerinin tekrarlanıp tekrarlanmayacağı konusunda hem iyi, hem de kötü haberler içerdiğini belirtiyorlar.

ABD'li siyaset uzmanları, 9 Kasım'da Kandahar'da çekilen ve bir Peştun kaynaktan elde edilen video görüntülerini analiz ettiler. ABD'li bir istihbarat yetkilisi, eylemcilerin çoğunun katıldıkları eylemin farkında olmadıklarını belirterek, ‘‘9 Eylül tarihinde hava korsanlarından bazılarını ele geçirip, tüm bildiklerini söyletseydik de ne planladıklarını öğrenemezdik’’ dedi.

İYİ HABER

Uzmanlara göre, Usame bin Ladin ve sadece birkaç adamı, operasyonlardan haberdardı. Bu da El Kaide'nin yöneticilerinin ölü ya da diri ele geçirilmesi halinde örgütün yeni eylem düzenleme yeteneğinin önemli ölçüde azalacağı anlamına geliyor. Bir yetkili, ‘‘Operasyon merkezin kontrolünde, yani tepedeki adamları ele geçirdiğinizde kılavuzluk, planlama ve gerekli kaynaklar mevcut olmayacak’’ dedi.

KÖTÜ HABER

Bazı analistler ise El Kaide'nin bilinmeyen yerlerde sayısız ‘‘uyuyan hücreleri’’ bulunabileceğine ve bunların gelecekte eylem düzenleyebileceğine işaret ediyorlar. Bir istihbarat yetkilisi, ‘‘Bir yönetim merkezi olmasa da, varlıklarını koruyarak, yeniden örgütlenip, eylem yapabilirler’’ dedi.

KİM PLANLADI?

Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı olan James Steinberg, Usame bin Ladin'in 11 Eylül saldırılarının operasyonunda doğrudan rol oynadığının şüphe götürmediğini belirterek, ‘‘Planlamayı yapan olsun ya da olmasın, ciddi bir rol oynadığı ortada’’ yorumunu yapıyor.

DÜZMECE Mİ?

Washington'daki Potomac Enstitüsü'nün terörizm merkezi direktörü Yonah Alexander, kasedin ABD propogandası olduğu yolunda İslam dünyasında belirebilecek kuşkulara işaret ederek, ‘‘Amerikan komplosu olduğunu ve onlara karşı bir propoganda olduğunu öne sürebilirler’’ diyor. Görüntüler titrek, konuşmalar silik olduğu için kasetin Bin Ladin'in adamlarından amatör bir kamereman tarafından çekildiği tahmin ediliyor. Kasette Suudi terörist, Şeyh diye ifade edilen yatalak bir adamla konuşurken görülüyor. Bir istihbarat yetkilisi, ‘‘Amerikan askerlerine moral vermek için çekilmiş bir kasede benzemiyor, öyle olsaydı, iyi bir film kullanır, adamların ağzına da mikrofon yerleştirirlerdi’’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!