Beyazlar da isyanlarda

Güncelleme Tarihi:

Beyazlar da isyanlarda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 22:57

ABD’de siyahi bir gencin ölümüne neden olan bir polis memuru hakkında daha takipsizlik kararı verilmesine yönelik isyan büyüyor.

Haberin Devamı

Toplumun tüm kesiminden insanlar sokaklara dökülerek ‘adalet’ istiyor. Twitter’da #BeyazkenSuçİşlemek etiketiyle harekete geçen beyazlar, kendi başlarından geçenlerden örnekler verip polisin yaptığı ayrımcılığı bizzat gözler önüne sermeye çalışıyor.

ABD’nin Ferguson kentinde, 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Brown’ı öldüren polis memuru Daren Wilson’ın ardından, New York’un Staten Island bölgesinde, gözaltı işlemi sırasında 43 yaşındaki Eric Garner’ın boğazını sıkarak ölümüne yol açan polis memuru Daniel Panteleo hakkında da takipsizlik kararı verilmesi Amerikalıları sokaklara dökmeye devam ediyor. Önceki gece jüri kararlarını protesto eden binlerce Amerikalı, ülkenin değişik kentlerinden protesto gösterileri düzenledi. Karmaşaların ve polisle arbedenin yaşandığı gösteriler sırasında yalnızca New York’ta 50’den fazla kişi gözaltına alındı. ABD’de New York, Chicago, Washington, Boston, Cleveland, Philadelphia, Oakland gibi önde gelen büyük kentlerde düzenlenen protesto gösterilerinde binlerce Amerikalı, iki polis hakkında verilen takipsizlik kararını protesto etti.

Beyazlara ceza yok

Eylemlere siyah, beyaz, Hispanik her kesimden insanlar katılırken, Twitter’da da eylem sürüyor. “#CrimingWhileWhite” (#BeyazkenSuçİşlemek) etiketiyle tepkilerini gösteren Twitter kullanıcıları, polisin suç karşısında nasıl bir ırksal çifte standarda başvurduğunu anlatıyor. Kampanya çığ gibi büyürken Twitter kullanıcılarının #BeyazkenSuçİşlemek etiketiyle paylaştığı o mesajlardan bazıları:
“11 yaşında hırsızlık yaparken suçüstü yakalandım. 17 yaşındayken okulda alkollü ve silahla yakalandım. Kimse bana haydut demedi.”
“Çocukken komşumuzun pencerelerini tuzla buz ettim. Yakalandım, kimse pencereleri yaptırmamızı veya parasını ödememizi istemedi.”
“Üniversite yıllarında sarhoşken bir polisin yüzüne yumruk attım. O ise beni ve arkadaşlarımı eve götürdü.”
“Adımı soran polise ‘Bu seni ilgilendirmez’ dedim ama ben onun adını sordum. Hiçbir şey olmadı.”
“Uzun zaman önceydi, aracımda esrar içerken yakalandım. Polis zulamı yok etti, elimdekini de yere attı ve eve kadar peşimden geldi. Aileme hiçbir şey söylemedi.”
“13 yaşındayken arkadaşlarımla birlikte otomobil çaldık ve yakalanmadan önce iki hafta aracı kullandık. Aramızda tek suçlu bulunan kişi siyahiydi.”

Nefes alamıyorum

Haberin Devamı

ABD’nin Ferguson kentinde suç işlediğinden şüphelendiği 18 yaşındaki siyahi bir genci vurup öldüren beyaz polis Darren Wilson’ın yargılanmasına gerek olmadığı yolundaki karardan sonra bu hafta da New York’ta Eric Garner’ın ölümüne yol açan beyaz polis hakkında takipsizlik kararı verilmesi kamuoyunda büyük tepki çekiyor. Polis tarafından öldürülen kişileri simgelemek için siyah tabutlar taşıyan göstericiler, “Adalet yoksa barış da yok”, “Eric Garner için adalet”, “Siyahların hayatları da önemli”, “Irkçı polis istemiyoruz”, “Ellerim havada, vurma”, “Nefes alamıyorum” sloganları attı. Bazı aileler, küçük yaştaki bebek ve çocuklarını da protesto gösterisine getirirken, gösteriye destek veren Jennifer Imallia adlı Amerikalı protestocu, “Protestolara destek vermek için buradayım. Şimdi olduğu gibi her zaman bir araya gelirsek, umuyorum ki bir şeyler değişecek. Artık insanlar kızgın” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!