Beştepe'den ABD'ye Kudüs kınaması

Güncelleme Tarihi:

Beştepeden ABDye Kudüs kınaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2017 00:11

BM Güvenlik Konseyi’nde Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan hamlesine karşı çıkarılmak istenen tasarıyı ABD’nin veto etmesine tepkiler sürüyor. 15 üyeli BMGK’da 14 ülkenin karara destek verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “ABD yalnız kalmıştır” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, Kudüs konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısının ABD’nin oyuyla veto edilmesine tepki göstererek, “ABD, Kudüs konusunda yalnız kalmıştır. Veto kararını kınıyoruz. Kudüs, satılık değildir” dedi. Muhafazakâr Düşünce Derneği’nce düzenlenen Ali Fuad Başgil Sempozyumu’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kalın, ABD’nin BMGK’daki Kudüs tasarısını veto etmesiyle ilgili şunları söyledi:

‘ABD YALNIZ KALMIŞTIR ‘
“Oylamanın çok önemli olduğuna dikkatlerinizi çekmek istiyorum. ABD’nin aldığı kararın, BM tarafından hukuksuz ilan edilmesi için Güvenlik Konseyi toplantısında karar 14’e 1 ile reddedildi. ABD’nin vetosuyla bu karar reddedildi. Bu bile aslında çok önemli bir göstergedir. Çünkü Amerika burada yalnız kalmıştır. Bütün dünya Kudüs konusunda birlik içerisinde hareket etmiştir. Yani Kudüs meselesinde, küresel bir ittifakın, bir konsensüsün oluştuğunu göstermesi açısından oylama aslında son derece önemlidir. Fiilen de Trump yönetiminin kararının yok hükmünde olduğu bir kez daha teyit edilmiş oldu. Veto kararını kınıyoruz, Amerikan yönetiminin hâlâ hatasının farkına varmaması, dünyadan bütün uyarılara rağmen bu hatasından geri adım atmaması da çok düşündürücü. Perşembe sabahı BM Genel Kurulu toplanacak ve bu konuda bir oylama yapacak.

Üçte iki çoğunluğun sağlanması halinde de; biz büyük ihtimalle bu çoğunluğun sağlanacağını düşünüyoruz, BM’de Trump yönetiminin aldığı Kudüs kararın hukuksuz olduğu tescil edilmiş olacak. Bu, Filistin, Kudüs davasında çok önemli bir kilometre taşı, bir dönüm noktası olacaktır. Amerikan yönetiminin yapması gereken bu karardan vazgeçmeleri.

‘ŞİMDİDEN ÖLÜ DOĞMUŞTUR’
Trump yönetimi bir tarafta ‘Ortadoğu ile yeni barış sürecini başlatacağını ve bir plan açıklayacağını’ söylüyordu. Eğer Kudüs’le ilgili kararları, bu planın ilk adımı ise açıkçası bu plan şimdiden ölü doğmuştur diyebiliriz. Bunu düzeltmenin yolu da geri adım atmalarıdır. Bunun için de bu kararı geri çekmeleri ve Doğu Kudüs’ü, Filistin’in işgal altındaki başkenti olarak tanımalarıdır.”

İRAN'DAN KINAMA İSRAİL'DEN TEŞEKKÜR
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Kasemi, ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanıma hamlesini ‘tahrik edici ve akılsız’ olarak niteledi ve BMGK’daki vetosunu kınadı. İsrail Başbakanı Netanyahu ise önceki günkü oylamada veto kartını kullanan ABD’ye ve BM’deki Temsilcisi Nikki Haley’e teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!