Beş hamileden biri kürtaj yaptırıyor

Güncelleme Tarihi:

Beş hamileden biri kürtaj yaptırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

The Alan Guttmacher Institute'un yaptığı araştırma, dünyada her yıl 210 milyon kadının hamile kaldığını, bunlardan beşte birinin yani 46 milyonunun çocuğunu aldırttığını ortaya çıkardı. 20 milyonu kanun dışı olan bu müdahalelerde yılda 600 bin kadın ölüyor.

Dünyada her yıl 26 milyonu yasal olmak üzere 46 milyon hamile kadın kürtaj yaptırıyor.

The Alan Guttmacher Institute'un yürüttüğü bir araştırmada ortaya çıkan rakamlar dehşet verici : her yıl yaşları 15 ile 44 arasında değişen 210 milyon kadın gebe kalırken bunların % 22'si yani her 5 hamile kadından biri kürtajla çocuğunu aldırtıyor. Raporda yer alan çarpıcı bulguların bazıları şöyle:

Fazla çocuk istenmeyen gelişmiş ülkelerde yılda 28 milyon kadın hamile kalıyor. Bunların yarısı (% 49'u) istenmeyen gebelik olduğu için, % 36'sı kürtajla son buluyor.

Kalabalık aile geleneğinin sürdüğü ülkelerde yılda 182 milyon kadın hamile kalıyor. Bunların da üçte birinden fazlası (% 36) istek dışı gebelikler. Bu ülkelerde her beş hamile kadından biri (% 20) kürtajla bebeğini aldırtıyor.

Doğu Avrupa ülkeleri ise her bin kadında 90 kürtajla rekor kırıyor.

Aynı enstitünün çalışmalarına göre dünyada her yıl 600 bin kadın yanlış kürtaj yüzünden ölüyor. Kürtajın yasak olduğu geri kalmış ülkelerde ölüm oranın Batı'ya göre ‘yüzlerce kere daha yüksek’ olduğu tahmin ediliyor.

15-44 yaş grubunda yılda bin kadında 10-15 kürtajla en ‘ılımlı’ grubu şu ülkeler oluşturuyor :

İspanya, İrlanda, Hollanda, Belçika, Almanya, İsviçre, Tunus, Finlandiya, İskoçya, İtalya, Üzbekistan ve Fransa.

Binde 60 ila 85 kürtajla rekortmen ülkeler ise şunlar :

Vietnam, Romanya, Küba, Rusya Federasyonu, Belarus, Ukrayna, Peru, Yugoslavya, Estonya ve Bulgaristan.

Bu listede Türkiye, ABD, Mısır, Slovenya, Filipinler ve Meksika ile binde 25 kürtajla orta grupta yer alıyor.

Uzmanlar, anne ölümlerinin çok acı olduğunu ama sağlıksız veya bakılamayacak çocukların doğumunu önlemek için kaçınılmaz olan kürtajın legal yollarla ve ciddi doktorlar tarafından yapılmasının temin edilmesi gerektiği görüşünde birleşiyor. Yine aynı uzmanlar özellikle kalkınmakta olan ülkelerde istek dışı gebeliği önleyici tedbirlerin yaygınlaşmasının en iyi yol olduğunu söylüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!