Berlusconi'ye mafyayla bağlantı suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Berlusconiye mafyayla bağlantı suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 13:02

İtalya'da, Palermo'da görülen bir ağır ceza davasında bir mafya itirafçısı olan Massimo Ciancimino'nun, Başbakan Silvio Berlusconi ve siyasete atılırken kurduğu ilk parti olan Forza İtalya'nın mafyayla bağlantılı olmakla suçlayan ifadeleri gündemin ilk sırasına oturdu.

Berlusconi'nin yakın çevresindekilere yaptığı değerlendirmede, olayı bazı kentlerde yapılacak erken seçim öncesinde kendisini karalama kampanyası biçiminde yorumlayarak, "Bu Ciancimino'nun zırvaları, tam bir bumerang gibi geri dönecek. Hep aynı hikaye. Yargı adeta saatli bir bomba gibi. Nedense seçim öncesinde hep böyle şeyler oluyor" dediği öğrenildi.

Berlusconi, bir basın toplantısında konuyu gündeme getirenlere verdiği yanıtta ise yardımcısı Paolo Bonaiuti'nin sessizliği tavsiye ettiğini ima ederek, "Aslında verebileceğim çok iyi cevaplar var ama Bonaiuti, kendine özgü diktatörlük anlayışıyla bu konuda soru sorulmasını yasakladı" diye konuştu.

Adalet Bakanı Angelino Alfano ise "Mafya hükümetin meşruiyetini gölgelemek istiyor. Sebebi de hükümet olarak mafyayla kararlı biçimde mücadele etmemizdir. Mafya, düşmanlarını, fiziken ortadan kaldırmak yerine, meşruiyetlerine halel getirmeyi yeğliyor. Hükümet olarak mafyaya karşı en sert yasaları biz çıkardık" dedi.

Ana muhalefet konumundaki Demokrat Parti (DP), Ciancimino'nun sözleri konusunda temkinli olmayı yeğledi. Adalet Komisyonu üyesi DP milletvekili Andrea Orlando, "Bırakalım yargı işini yapsın. Neyin gerçek olduğunu onlar ortaya çıkaracaklardır. Bu sayede yakın tarihimize ilişkin opak dönemler de aydınlanabilir" dedi.

Berlusconi'ye karşı radikal muhalefetiyle tanınan Değerler İtalyası Partisi'nin lideri eski savcı Antonio Di Pietro ise "Bu hükümet mafya yanlısıdır. Bunu sadece Ciancimino değil, pek çok kişi söylüyor. Berlusconi'nin sağ kolu (Marcello) Dell'Ultri'nin yargılandığı bir davanın ilk aşamasında mafya mensubu olmaktan dolayı hüküm giymiş olduğunu unutmayalım" diye konuştu.

Palermo'nun mafya üyeliğinden hapse mahkum olmuş eski belediye başkanı Vito Ciancimino'nun oğlu Massimo, General Mario Mori'nin ünlü mafya babası Bernardo Provenzano'yu kollamış olmakla suçlandığı davada dün verdiği ifadede, "Babam, Berlusconi'nin ve onun kurduğu Forza İtalya'nın mafya ile devlet arasındaki müzakerelerin ürünü olduğunu söylerdi" demişti.

Ciancimino, Sicilya mafyası Cosa Nostra'nın 2006'da yakalanan ünlü lideri Bernardo Provenzano ve de 2001'de hapisteyken vefat eden babası Vito Ciancimino'nun, kendilerine sahip çıkılmaması durumunda, Berlusconi'yi Forza İtalya'nın kökenlerini açıklamakla tehdit imasının yer aldığı bir mektubu yargıya teslim ettiğini de belirtmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!