Berlusconi'nin kaderi perşembe belirlenecek

Güncelleme Tarihi:

Berlusconinin kaderi perşembe belirlenecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 15:39

İtalyan Anayasa Mahkemesi, Başbakan Silvio Berlusconi'nin cezai kovuşturmadan kaçınmasına imkan tanıyacak "Meşru Engel Yasası"na ilişkin kararını perşembe günü belirleyecek.

Haberin Devamı

İtalya'da Anayasa Mahkemesi Başkanı Ugo De Siervo, başbakana ve kabine üyelerine "meşru engel gerekçesiyle duruşmalara katılmama hakkı tanıyan" yasa konusunda, Anayasa Mahkemesi'nden bugün bir netice çıkmayacağını söyledi.

Ugo De Siervo, toplam 15 üyeli Anayasa Mahkemesi'nin Meşru Engel Yasası'nı ele aldığı oturuma ara verdiği sırada yaptığı açıklamada, "Bugün herhangi bir sonuç beklemeyin. Meşru Engel Yasası'na ilişkin incelememiz sürüyor. Kararımız perşembe günü belli olacak. Karar, 13 Ocakta sabah 9.30'da (TSİ 10.30) yapacağımız oturumda netleşecek" dedi.

Başbakan Silvio Berlusconi'nin avukatlarından Niccolo Ghedini ve Piero Longo, 7 Nisan 2010'da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun onaylamasıyla yürürlüğe giren Meşru Engel Yasası'nın Anayasa Mahkemesi tarafından bozulmasını beklemediklerini belirttiler.

Haberin Devamı

Meşru Engel Yasası, hükümet etme eylemini, duruşmaya katılmaya mani nitelikte bir "meşru engel" olarak tanımlıyor. Başbakan ve kabine üyelerinin, sanık oldukları davaya meşru mazeretle katılmamaları durumunda, duruşmanın asgari 6 ay ertelenmesini gerekli kılıyor. Yasa, meşru engel gerekçesini, 3 kez art arda kullanabilme hakkı da tanıyor.

Yasa, Berlusconi hakkında halen Milano Mahkemesinde devam eden üç ayrı davayı yakından ilgilendiriyor. Berlusconi'nin meşru mazeret gerekçesiyle duruşmalara katılmaması, Milano'daki yargıçların bunun anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürmelerini beraberinde getirmişti.

İtalya'daki muhalefet, Meşru Engel Yasası'nın dokunulmazlık yasası çıkarılana dek Berlusconi'yi yargılanmaktan kurtarmayı amaçlayan bir "ara formül" olduğunu ileri sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!