Belgrad'tan özerklik önerisi

Güncelleme Tarihi:

Belgradtan özerklik önerisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sırbistan Kosova'ya karşı tonunu yumuşatmaya başladı. Üst düzey Sırp yetkililer Arnavut liderlerle diyalog zeminin yoklamak üzere dün Kosova'ya gelirken, Yugoslavya Başbakan Yardımcısı Zoran Liliç, Sırbistan Hükümeti'nin Kosova'ya ‘‘en üst derecede’’ özerklik vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Başbakan yardımcısı Zoran Liliç, ‘‘Sırbistan'da Kosova'nın bağımsızlığını tartışacak siyasi bir ortam olduğunu sanmıyorum ancak uluslararası standartmlara göre üst düzey özerkliği tartışmak için ortam müsait’’ açıklamasında bulundu. Belgrad'ın sürpriz bir şekilde özerklik önerisinde bulunması siyasi gözlemciler tarafından Sırbistan'ın yeni ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktan kaygı duyduğu şeklinde yorumlandı. 1992 yılından beri ilk kez Priştine'ye gelen üst düzey Sırp yetkililerin diyalog çağrısı ise, Sırbistan'ın dış müdahele olmaksızın Kosova sorununu çözebileceğini kanıtlamak amacını taşıyor. Zaten, Belgrad, üst düzey yetkililerini Priştine'ye gönderdikten ve özerklik önerisinde bulunduktan bir süre sonra, Kosova'da uluslararası bir arabulucuya karşı çıktığını duyurdu. Ancak Arnavutlar, Priştine'ye gelen Sırp heyetiyle görüşmeyi reddettiler.

Öte yandan, batılı devletler, Kosova'daki Arnavutlara uygulanan şiddeti durdurmak için Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç üzerinde baskı kurmaya çalışırken, BM Güvenlik Konseyi Belgrad'ı destekleyen sürpriz bir bildiri yayınladı. Güvenlik Konseyi'nin önceki gece hazırladığı bu deklarasylonla Yugoslavya'nın toprak bütünlüğü teyit edildi.

ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya ile birlikte Rusya'nın oluşturduğu Temas Grubu, geçen pazartesi günü Miloseviç'e bir ültimatom vererek, Kosova'daki ayaklanmayı bastırma yöntemleri değiştirilmediği takdirde, Belgrad'a yönelik, silah ambargosu ve malvarlıklarının dondurulması gibi bazı yaptırımlara başvurulacağını açıklamıştı. Özellikle ABD ve İngiltere, yaptırımlar için Güvenlik Konseyi desteği sağlamaya çalışıyordu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!