Belçika birlik için yürüdü

Güncelleme Tarihi:

Belçika birlik için yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 00:00

Dil krizi nedeniyle bölünme korkusu yaşayan Belçikalılar sokaklara döküldü. Önceki gün, ülkenin birlikteliğini isteyenler seslerini yükselterek, “Belçika’nın birliği” için yürüdüler.

Başta Valon Hıristiyan Demokrat Parti CDH ve Genel Başkanı Joelle Milquet’nin yer aldığı yürüyüşe 10 binlerce insan katıldı. Belçika´nın “Flaman” ve “Valon” diye ikiye ayrılmasına karşı direnen Belçikalıların yürüyüşüne, Türk kökenli Brüksel Bölge milletvekili Mahinur Özdemir de katıldı. Başkent Brüksel´in Kuzey Tren Garı önünde başlayan yürüyüş Güney Tren İstasyonu´nda son buldu.

Üç bölgeli ülke

Üç bölgeli bir federasyon olan Belçika’daki kriz, başkent Brüksel’i çevreleyen ‘Brüksel Hal Vilvorde’ (BHV) bölgesinde yaşanıyor. Bu bölge, Flamanlara ait olmasına rağmen, Fransızca konuşan Valonların çoğunlukta olması göz önüne alınarak 1963’de iki dilin de kullanılması sağlanmıştı. Bu anlaşma kolaylığından yararlanan Valonlar, yerel seçimlerde de listelere ‘aday’ olarak girebiliyorlar ve bu adaylara oy verebiliyorlar. Flamanlar, bu bölgede Valonların seçimlere katılmasına karşı çıkıyor. Meşruti krallıkla yönetilen 11 milyon nüfuslu Belçika’nın yüzde 58’i Flaman, yüzde 31’i Valon ve yüzde 11’i de Alman ve diğer etnik kökenlilere ait.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!