Belarus karıştı

Güncelleme Tarihi:

Belarus karıştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2017 23:26

Eski Sovyet Cumhuriyeti Belarus’ta Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko tarafından uygulamaya koyulan “Çalışmayan vatandaş devlete tembellik vergisi ödeyecek” yasası halkı sokaklara döktü. Bu vergiyi protesto için sokağa çıkan kitleler hükümet tarafından radikal muhalif ilan edildi.

Haberin Devamı

DOĞU Avrupa ülkesi Belarus’ta protestolara yol açan “Tembellik vergisi” yasası 2015 yılında Aleksander Lukaşenko tarafından imzalanmıştı. Ancak toplumdan şiddetli tepki gelmesi üzerine uygulama ertelenmiş ve kararnamenin yasallığının belirlenmesi için Belarus Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmişti. Aylarca devam eden süreç sonunda mahkeme, tembellik vergisinin Belarus vatandaşlarının temel haklarını çiğnemediği hükmünü verdi.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Kararın açıklanmasıyla birlikte gösteriler de başladı. Son olarak önceki gün bin 500 kadar gösterici başkent Minsk’te sokağa çıkarak izinsiz protesto gösterisine düzenledi. Gösteriye “halkın iradesi” adı verildi. Lukaşenko yönetimine karşı slogan atan göstericiler bir taraftan “tembellik vergisinin” kaldırılması, diğer taraftan ülkede erken cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmasını talep etti. Minsk’teki protestoya katılımın yüksek olması üzerine polis müdahale etti. 700 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

YASA NEYİ ÖNGÖRÜYOR

Belarus’ta 1994’ten bu yana Devlet Başkanlığı görevinde olan Aleksander Lukaşenko’nun inisiyatifiyle uygulamaya konan “Tembellik vergisi” 6 ay süreyle hiçbir yerde çalışmayan bir vatandaşın yıl sonunda devlete yaklaşık 212 Euro (827 TL) vergi ödemesini öngörüyor. Düzenlemeyi savunan Lukaşenko ise, “Tembellik vergisi ülkemizin toplum ahlakı ve ideolojimiz doğrultusunda alınmış karardır. Hedef çalışabilen herkesin ülkesine faydalı olmasıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!