Bebek katili Rusya’da

Güncelleme Tarihi:

Bebek katili Rusya’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk İstihbarat birimleri dört gün önce Roma'dan ayrılan bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın Moskova'nın 100-120 kilometre doğusunda bir havaalanında olduğunu belirledi. ABD'nin teknik desteğinden de yararlanan MİT'in istihbaratını Başbakan Bülent Ecevit açıkladı.

Başbakan Bülent Ecevit'in güvenilir kaynaklardan gelen bilgiler doğrultusunda bölücü terör örgütünün başının Rusya'da olduğunu açıklamasının hemen ardından Öcalan'ın koordinatları da netlik kazandı. Türk istihbarat birimleri ABD'nin teknik imkanlarından da yararlanarak Öcalan'ın Moskova'nın 100 ile 120 kilometre doğusundaki, yeteri derecede teknik donanıma sahip olmayan bir havaalanında olduğunu belirledi. MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un Ecevit'e, Öcalan'ın bulunduğu havaalanının yerini ve adını bildirdiği öğrenildi.

KUZEYE GİTTİ

Türk istihbaratı Öcalan'ın İtalya'dan ayrılmasından sonra gittiği istikameti İtalya'nın kuzeyi olarak belirledi. Bu bilgiler Öcalan'ın Rusya veya Baltık ülkelerine gitmiş olabileceği ihtimalini arttırdı. Apo'nun bulunduğu yerin tam koordinatlarını belirlemede ABD'den de teknik yardım talep edildi. Türk ve ABD istihbarat birimlerinin yaptığı çalışma sonucu Öcalan'ın Moskova'nın doğusunda Rusya başkentinin 100-120 km uzağındaki bir havaalanında bulunduğu kesinleşti.

Ecevit dün bu bilgileri önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile paylaştı. Hemen ardından da Apo'nun bulunduğu yere ilişkin koordinatları 45 dakika başbaşa görüştüğü Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Aleksander Lebedev'in önüne koydu. Ecevit, Lebedev'e, Öcalan'ın bulunduğu havaalanın adını söyledi. Lebedev bu durum karşısında Öcalan'ın Rusya'ya resmi makamların bilgisi dahilinde giriş yapmadığını söyleyerek, ‘‘Yakalandığı zaman ihraç edilecektir’’ demek zorunda kaldı.

ECEVİT'İN AÇIKLAMASI

Ecevit kendisine gelen bu bilgiden sonra kamuoyuna da Öcalan'ın Rusya'da olduğunu açıkladı. Ancak Öcalan'ın heran buradan ayrılabileceği ihtimalini dikkate alan Ecevit bu tesbiti ‘olasılık’ olarak değerlendirdi. Ecevit, Lebedev ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Öcalan'ın Rus resmi makamlarının bilgisi dışında bu ülkeye gitmiş olabileceğinden hareket edildiğini belirtti. Ecevit, ‘‘Rus resmi makamlarının da böyle bir olasılığı göznünde tuttukları anlaşılıyor’’ dedi.

Rusya'nın Türkiye ile har zaman anlayış içinde hareket ettiğini ve Türkiye'nin bu konuda hiçbir şüphe duymadığını belirten Ecevit, ‘‘Rusya Öcalan'ı yakalarsa Türkiye'ye iade edecek mi?’’ sorusuna, ‘‘Hayır ihraç edecek’’ yanıtını verdi. Ecevit, şunları söyledi:

‘‘Öcalan'ın İtalya'dan sonra Rusya'ya gittiği ve uçağının Moskova dışında bir havaalanına indiği yolunda oldukça güvenilir kaynaklardan haberler gelmiştir. Öyle anlaşılıyor ki, bu seyahatin resmi bir yanı yok. Yani Rus resmi makamlarının bilgisi ve onayı olmadan Rusya'ya gitmiş olabilir. Böyle bir olasılık var. Rus makamları da böyle bir olasılığı gözönünde tutarak kapsamlı bir araştırma başlatmış durumdalar.’’

İHRAÇ EDİLECEK

Öcalan'ın gerçekten Rusya'ya gitmiş olması halinde, derhal kendisinin yakalanıp Rusya'dan ihraç edileceğinin de kesin olduğunu söyleyen Ecevit, şöyle devam etti:

‘‘Rusya Büyükelçisi'nin bana verdiği bilgiye göre zaten bundan birkaç hafta önce Moskova, bütün Rus temsilciliklerini bu konuda uyarmış ve Abdullah Öcalan adında veya o kimlikte bir kimse vize isteğinde bulunursa kendisine kesinlikle vize verilmemesi yolunda talimat yayınlamıştır. Bu arada Rus makamları Abdullah Öcalan adında birisinin herhangi bir havaalanına inmediğini saptamışlardır. Sahte bir kimlikle Rusya'ya inmiş olabileceğini gözönünde tutmaktadırlar.’’

Öcalan'ın uzun süre nerede kaldığını gizli tutamayacağını, aksi takdirde örgütüyle ilişkisinin tamamen kopacağını belirten Ecevit, ‘‘Rusya'nın hassasiyetimiz konusunda içtenliğinden herhangi bir kuşkumuz yoktur. Rus makamları bir araştırma başlatmışlardır. Zaten sahte kimlikle Rusya'ya girmeye çalışmanın bir suç teşkil ettiğini de kabul etmektedirler.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!