Bebek cesetleri propaganda değil

Güncelleme Tarihi:

Bebek cesetleri propaganda değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2006 22:59

Lübnan’daki savaşın simge görüntüsü olan mavi emzikli bebeğin cesedini tutan sivil savunma görevlisi Salim Daher, "bebek cesetleri ile propaganda yaptığı" suçlamalarına yanıt verdi: "Çocukların ölmesini hazmedemiyorum. Bebeklerin cesetlerini havaya kaldırarak, isyanımı haykırıyorum belki de, bilemiyorum çünkü gerçekten o sırada ne yaptığımın farkında değilim."

Bebek cesetleri propaganda değil
LÜBNAN’ın Sur kentine bağlı Kana kasabasında 1996 yılında 110 kişinin öldüğü bombalamada ve 60 kişinin öldüğü son bombalamada çocuk cesetlerini havaya kaldıran görüntüleri medyaya yansıyan sivil savunma görevlisi Salim Daher, savaşlarda çocukların ölmesini hazmedemediği söyledi. A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan 48 yaşındaki Daher, 28 yıldır Lübnan Sivil Savunma Teşkilatında görev yaptığını belirtti. Ülkesinde 1982, 1993, 1996 ve 2006 yılında meydana gelen iç çatışmalar ve savaşlarda, sivil savunma görevlisi olarak çalıştığını kaydeden Daher, şunları söyledi: "Bombalamalar, çatışmalar, yıkılan binalar, enkazlar. 28 yılda yüzlerce yaralı kurtardım, yüzlerce de ceset çıkardım. Yalnızca bu son savaştaki ağır bombalamalarda yıkılan binaların enkazından çıkardığım cesetlerin sayısı yüzü aştı ve hepsi de sivildi. Kana’da 18 kişinin cesedini ellerimle çıkardım. İlk Kana katliamında bebeğin başı yoktu. Çok kötüydü. İkincisindeyse toprağın altından çıkardığımız bebek cesedi ilki kadar ürpertici değildi. Ama ikinci katliamda bebeğin boynundaki mavi emzik herkes gibi beni de derinden yaraladı. Savaşlarda masum çocukların ölmesini hazmedemiyorum. Bebek cesetleriyle karşılaşınca kendimi kaybediyorum. Bir sivil savunma görevlisi olarak sakin olmak zorundayım. Ama bir bebeğin ölmüş bedenini kucaklayan kim sakin
/images/100/0x0/567933b3f018fb32748b0d9b
kalabilir? Çocuklar özeldir, savunmasızdır, masumdur, silahsızdır, onlar saflığı simgeler. Bebeklerin cesetlerini havaya kaldırarak, isyanımı haykırıyorum belki de, bilemiyorum çünkü gerçekten o sırada ne yaptığımın farkında değilim. Bu çocuk fotoğrafları savaşı durdurmayabilir ama, insanların duygularını harekete geçirebilir. Dünyanın gözünü bu bölgeye çevirebilir diye düşündüm belki de. Dünyanın burada yaşananları bilmesi lazım." Cesetler hep gözümün önüne geliyorOdasında yalnız kaldığında bebek cesetlerinin gözünün önüne geldiğini söyleyen Daher, "Ben de bir babayım. 10, 8 ve 4 yaşında 3 erkek çocuğum var. Ailem şimdi Beyrut’ta. Çocuklarımla yalnızca telefonla konuşabiliyorum. Bana ihtiyacı olan başka insanlar da olduğunu anlatıp, burada kalmam gerektiğini söylüyorum onlara" diyor.
Haberin Devamı

<ımg>

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!