‘Bay Avrupa’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Bay Avrupa’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maastrich'te siyasi ve ekonomik birlikteliğin kararını alan Avrupa Birliği (AB) şimdi aynı yöntemi askeri ve savunma alanında da uygulamaya sokmanın ilk sinyalini verdi.

Köln'de dün başlayan AB zirvesinde, birliğin dış politika ve güvenliğini koordine edecek bir birimin oluşturulması hemen hemen kesinleşti. Bu birim, bir anlamda ‘AB Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’ ünvanını taşıyacak. AB'de bu görevin bu yıl sonunda NATO Genel Sekreterliğinden ayrılacak olan İspanyol Javier Solana'ya verilmesine kesin gözle bakılıyor. AB'deki bu yeni oluşumun başına getirilmesi beklenen Solana, ‘Bay Avrupa-Mr.Europa olarak adlandırılacak.’

Bu yeni oluşumun, NATO ile ilişkisinin ne şekilde olacağı ise henüz netleşmedi. Konu, AB çevrelerinde dün geç saatlere kadar yoğun tartışmalara neden olurken, yeni oluşum, Türkiye açısından da büyük önem taşıyor. AB üyesi olmamasına rağmen Türkiye'nin bu yeni oluşumun içinde kesinlikle yer almak istediği belirtildi.

Hürriyet'e açıklamada bulunan yabancı bir diplomat, bu yeni oluşumun çok hassas bir konu olduğunu ifade ederken, özellikle ABD'nin tutumunun belirleyici olacağını söyledi. Yeni oluşuma AB içinde İrlanda, Finlandiya, Avusturya ve İsveç'in pek sıcak bakmadığını belirten aynı yetkili, bu ülkelerin olası bir savaş durumunda yeni oluşuma askeri personel ve mühimmat yardımında bulunmak istemediklerini kaydetti.

ECEVİT'İN MEKTUBU

Bu arada Başbakan Bülent Ecevit'in AB devlet ve hükümet başkanlarına gönderdiği mektubun çok olumlu karşılandığı açıklandı. Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu düzenlediği basın toplantısında, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in kendilerine Bülent Ecevit'in gönderdiği mektuptan söz ettiğini, bu mektubu son derece olumlu karşıladığını ve Türkiye'nin AB adayları arasına alınması gerektiğini söylediğini açıkladı.

Yunan Dışişleri Bakanı'na göre Schröder, Ecevit'in mektubunu İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın da olumlu bulduklarını söyledi. Papandreu, ‘‘ Ancak biz bunu yetersiz bulduk. Sayın Schröder'e Türkiye'nin vaadlerini pratiğe geçirmeden önce destek verilmemesi gerektiğini söyledik’’ dedi.

Papandreu , Türkiye'nin adaylığı konusunda ise Schröder'in bu konunun Helsinki'de düzenlenecek AB zirvesinde ele alınacağını söylediğini belirtmekle yetindi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!