Batı Türkiye’yi tanımıyor

Güncelleme Tarihi:

Batı Türkiye’yi tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

‘Batı Türkiye’yi tanımıyor, Osmanlı döneminde bile Türkiye ile ilgili daha fazla bilgi vardı; bu yüzden sizi bir labirente benzetiyor. Arkadaşımız Ayşegül Ekinci ile görüşen İngiliz Profesör James Pettifer Atatürk hakkında da şunları söylüyor: ‘Atatürk iki farklı çağda yaşayarak bir devirden diğerine adaptasyon zorluğu olmadan geçen dünyadaki ender liderlerden. Kuşkusuz yüzyılın en enterasan simalarından biri.’

Profesör, gazeteci, araştırmacı, yazar yani tam anlamıyla bir İngiliz aydını olan James Pettifer Batı dünyasında çok ses getiren ‘Türk Labirenti- Atatürk ve Yeni İslam’ adlı kitabı hakkında Hürriyet'in sorularına cevap verdi.

Neden Türkiye ve Atatürk?

Pettifer: Atatürk dünya tarihine çok şeyler kazandırmış ender liderlerden biridir. Yaptıkları ve Türkiye Cumhuriyeti'nin geçirdiği evreler dışarıdan bakan bir yabancı için çok ilginç. Fakat Batı dünyası Türkiye'yi çok az tanıyor. Türkiye'nin politik çerçevesi sürekli değişmekte. Kısaca Türkiye Batı dünyası için bugün hala bir muamma. Bugün Türkiye ile ilgili pek çok soru işareti hala silinmedi.

Türk Labirenti- Atatürk ve Yeni İslam ' kitabını kimler için yazdınız?

Pettifer: Bu kitap Türkiye'yi tanımayan, Türkiye hakkında çok az şey bilen Batı ülkelerindeki insanların Türkiye'yi tanıması için yazılmıştır. Bugün pek çok Avrupa ülkesinde Türkiye'nin hala askeri cunta ile yönetildiği zannediliyor. Hiç kimse Türkçe bilmiyor ya da öğrenme eğilimi yok. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bile Türkiye ile ilgili daha fazla enformasyon vardı.

Kitabınızı piyasadaki mevcut Atatürk kitaplarıyla karşılaştırmak isterseniz neler söylersiniz?

Pettifer: Lord Kinross'un kitabı çok güzel ve açıklayıcı nitelikte. Çalışmalarına saygı duyduğum değerli Dr.Andrew Mango'nun kitabını okuyamadım. Benim bu çalışmamı piyasadaki mevcut kitaplardan ayıran yön, bu çalışmanın Osmanlı İmparatorluğu döneminden başlayarak Atatürk'ü içine alıp, onun yarattığı yeni Türkiye'yi, onun ölümü ardından inceleyerek, Türkiye'yi bugüne kadar gelişen islami hareketler de dahil olmak üzere mümkün olduğunca geniş bir yelpazede işlemeye çalışmasıdır. Çalışmasıdır diyorum, bu kitap bir biyografi değil bir devirler incelenmesidir.

Türk okuyucularına çok sevdikleri Atatürk ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Pettifer: Atatürk iki çağda yaşayarak bir devirden diğerine adaptasyon zorluğu olmadan geçen dünyadaki ender liderlerdendir. Kuşkusuz içinde bulunduğumuz yüzyılın en enterasan simalarından biri. Ben Türkiye'yi ve Türkleri seviyorum. Buradan sizin aracılığınızla Türkiye'ye sesleniyorum: Türkiye'nin dünyaya tanıtılması için üstüme düşeni yapmaya hazırım. Yanlış anlaşılmak istemiyorum. Hele böylesine kendimi ve hayatımın büyük bir bölümünü araştırmalar ve incelemeler için adadığım bir ülkede tarafından yanlış anlaşılmak istemiyorum.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!