Batı Şeria karıştı

Güncelleme Tarihi:

Batı Şeria karıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2018 08:30

Filistin’in Batı Şeria bölgesinde son günlerde gerçekleşen şiddet olayları neticesinde 4 Filistinli ve 2 İsrailli hayatını kaybetti. İsrail ordusu, Batı Şeria’nın Filistin yönetiminin karargâhının bulunduğu Ramallah kentindeki giriş-çıkış bölgelerine askeri kontrol noktaları yerleştirdi.

Haberin Devamı

İŞGAL altındaki Batı Şeria’da, İsrail ordusunun, önceki gece üç Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan operasyonlarının ardından dün gerçekleşen silahlı saldırıda iki İsrailli öldü, iki kişi ise yaralandı. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, olayın ‘bir Filistinlinin otobüs durağına ateş açması sonucu gerçekleştiği’ ifadesi yer aldı. İsrail basını, Batı Şeria merkezindeki yasadışı yerleşim bölgesi Ofra’da gerçekleşen saldırıda 9 ve 10 Aralık’ta gerçekleşen saldırılara benzer şekilde bir kişinin aracından etrafa ateş ettiğini yazdı. İsrail ordusu, dün İsraillilere yönelik silahlı saldırı sonrası, Filistin Devlet Başkanlığı binasının da bulunduğu Ramallah kentinin giriş çıkışlarını askeri kontrol noktalarıyla kapattı. İsrail askerlerinin Ramallah’ta bazı mahallelere baskın düzenlediği ve el Bire bölgesinde ise halkı aramadan geçirdiği belirtildi. Burada İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 60 yaşında bir Filistinli öldü. İsrail tarafı, vurulan kişinin “araçlı saldırı” girişiminde bulunduğunu öne sürdü. Öte yandan, Doğu Kudüs’te dün bir Filistinli, iki İsrailli polisi yaraladıktan sonra güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Haberin Devamı

HAMAS SAHİPLENDİ

İsrail’in önceki gece gerçekleştirdiği operasyonların ardından Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, saldırı şüphesiyle öldürülen Salih Ömer Salih el Bergusi ve Eşref Nualve’nin Kassam üyesi olduğunu açıkladı. Filistin yönetimi, şiddet olaylarından İsrail’i sorumlu tuttu. Filistin Devlet Başkanlığı açıklamasında, “İsrail’in Filistin şehirlerine uyguladığı kışkırtıcı politika ve baskınlar ile ufukta barışın olmaması, kınadığımız, reddettiğimiz ve bedelini her iki tarafın da ödediği bu şiddete neden olmuştur” ifadesi yer aldı. Haaretz gazetesine konuşan bir İsrailli ordu yetkilisi, Hamas’ın Batı Şeria’da saldırı ekipleri inşa etmek için büyük çaba gösterdiğini, İsrail’in çoğu durumda Hamas’a karşı başarı sağladığını, ancak bazı saldırıların çok kötü sonuçları olduğunu belirtti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tırmanan gerginlikten endişe duyduğunu belirterek, tüm şiddet ve terör eylemlerini kınadı.

Haberin Devamı

HAMİLE KADININ BEBEĞİ ÖLDÜ

10 Aralık’ta Batı Şeria’daki yine Ofra Yahudi yerleşim birimi yakınındaki bir durakta bekleyenlere yönelik silahlı saldırıda ağır yaralanan İsrailli hamile kadının bebeği yaşamını yitirdi. Pazar akşamı gerçekleşen saldırı sonucunda biri ağır olmak üzere 6 İsrailli yaralanmıştı. Haaretz’e konuşan İsrailli bir askeri yetkili, Ramallah ve Kudüs’ün çevresinde yılın ilk yarısında 7 silahlı saldırı gerçekleşmesine rağmen, eylül ayından bu yana bu bölgelerde 10 saldırı düzenlendiğini ve bu durumun endişe verici olduğunu belirtti.

Batı Şeria karıştı


‘İRAN’A OPERASYON BİR İHTİMAL’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın topraklarına yönelik askeri harekât düzenlenmesi ihtimalini ‘dışlamadığını’ söyledi. İsrail merkezli Jerusalem Post’un haberine göre Netanyahu, “İran ile Suriye’de direkt bir şekilde karşı karşıya geliyor ve eğer gerekirse kendimizi savunmak için gereken her şeyi yapacağız” ifadesini kullandı. Yabancı gazetecilerle konuşan İsrail Başbakanı, İsrail ordusunun İran güçlerini doğrudan hedef alan tek ordu olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

“İSTİKRAR BOZULUR”

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine dair de konuşan Netanyahu, “İstanbul’da yaşananlar korkunç. Her ülke bu konuyla ilgili ne yapacağına karar vermeli ama Suudi Arabistan’da istikrar bozulursa sadece Ortadoğu’da değil tüm dünyada istikrar bozulur” diyerek Suudi Veliaht Prensi Muhammed’e yönelik ‘üstü kapalı desteğini’ yineledi. Netanyahu, 2 Kasım’da “Balkan İşbirliği Konseyi” için gittiği Bulgaristan’ın Varna kentinde Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ilk kez konuşmuş ve Suudi Arabistan’ı savunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!