Batı kurallarını istemiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Batı kurallarını istemiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 00:00

İngiliz Financial Times gazetesi, Philip Stephens imzalı, “Yükselen güçler, Batı’nın kurallarına göre oynamak istemiyor” başlıklı makaleyi, Türk, Brezilya ve İranlı liderlerin karikatürüyle birlikte yayınladı.

Karikatürde Başbakan Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva, nükleer yakıtın simgesi şeklindeki bir top ile futbol oynarken, hakem pozisyonundaki ABD Başkanı Barack Obama kızgın bir ifade ile düdük çalarak “durun” işareti yapıyor.

Makalede, Batılı güçlerin, takas mutabakatından duyduğu rahatsızlığa dikkat çekiliyor ve bu kesim, “dar görüşlü” olarak nitelendiriliyor. Yazı şöyle devam ediyor: “Türkiye ve Brezilya’nın İran’ın nükleer programı sorununa çözüm bulma çabaları, şaşırtıcı olmayan bir biçimde Batı tarafından reddedilmiştir. Yapılan en küçük eleştiri ise Ankara ve Brezilya oyuna getirildiği şeklinde. Anlaşmanın zamanlanması da haklı olarak İran’ın başlıca amacının, yeni BM yaptırımlarına yönelik ABD’nin öncülüğündeki hareketi alt üst etmek olduğu kuşkusu da yarattı.”

Obama Yönetiminin yeni bir jeopolitik geometri üzerinde çok yoğun bir biçimde düşündüğü anımsatılan yazının sonunda, ABD Ulusal İstihbarat Konseyi’nin “2025 Küresel Trendleri” raporunun, Brezilya’nın Ortadoğu’daki bir krize arabuluculuk yaptığı bir senaryoyu da içerdiği anımsatıldı. Yazıda şu görüş savunuldu:
“Ancak farklı bir geleceği hayal etmek, bunu kabullenmek demek değildir. Eğer Batı, küresel bir düzen istiyorsa, kurallarının belirlenmesinde başkalarının da söz sahibi olmasına alışmalıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!