Batı anlaşmaya saygı duymalı

Güncelleme Tarihi:

Batı anlaşmaya saygı duymalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 00:36

Türk, Rus ve İranlı dışişleri bakanlarının Moskova’da düzenledikleri ve Suriye’de barışçıl çözüm öngören zirvenin yankıları sürüyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, Batı’nın Suriye mutabakatına saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

MOSKOVA’da salı günü Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in üzerinde anlaştığı deklarasyonun ilk maddesinde üç ülkenin çok mezhepli, demokratik ve seküler bir devlet olarak Suriye’nin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediği, krizin askeri bir çözümünün olmadığı vurgulanmıştı.

ESAD’I TARTIŞMADIK

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, RIA Novosti’ye verdiği röportajda İran ve Türkiye ile yaptıkları bu görüşmelerde Suriye Devlet Başkanı Esad’ın geleceğinin konuşulup konuşulmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “Önümüzde Halep, Palmira, insani yardım durumu ve siyasal sürecin yeniden başlatılmasına ilişkin meseleler duruyor. Bahsettiğiniz mesele aramızda tartışılmıyor. Bu kesinlikle güncel bir mesele değil.”

Haberin Devamı

Sergey Ryabkov, Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye konusunda gizli bir gündeminin olmadığını, Batı’nın Suriye anlaşmasına saygı göstermek zorunda olduğunu da belirterek “Anlaşmadaki her madde ABD ve AB’de bazılarının hoşuna gitmeyebilir. Ama hayat böyle, bununla barışmak gerekiyor” dedi.

Rusya’nın Daimi BM Temsilcisi Vitaliy Çurkin ise Suudi Arabistan’ın da Suriye konusunda Rusya, Türkiye ve İran’la ortak çalışması gerektiğini söyleyerek “Benim görüşüme göre, açıklamanın ‘sahada’ etkisi olan diğer ülkeleri de gösterilen çabaya davet etmesi çok önemli” diye konuştu.

ABD: TEMAS SÜRÜYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise ABD’nin bu kritik toplantıya katılmamış olmasına rağmen savaşın sona ermesi konusunda Moskova ile temasının sürdüğünü söyledi. Kirby, “Moskova’daki toplantıda yoktuk, ancak bu toplantıdan önce de sonra da iletişimimiz yoktu demek değil...” açıklaması yaptı.

Bu arada Esad rejimi bildiri ile ilgili ilk kez açıklamada bulundu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Suriye hükümeti olarak bildiriyi içtenlikle karşıladıklarını, bunun yeni bir başlangıç olabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!