Başteröriste baskın

Güncelleme Tarihi:

Başteröriste baskın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 00:00

ETA örgütünün lideri Francisco Javier Lopez Pena, önceki gece Fransa’nın Bordeaux kentinde operasyonla ele geçirildi.

Pena’nın sevgilisi Yolanda Molina’yı takip eden güvenlik birimleri, düzenledikleri baskında ETA lideri ile üç militanı yakaladı.

FRANCISCO Javier Lopez Pena (49), namı diğer "Thierry", 1980’li yıllardan bu yana ayrılıkcı Bask grubunun silahlı kanadında önemli rol oynamıştı. 2006 yılında İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero Yönetimi ile yapılan barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine örgütün başına geçmişti. Pena, 2007 Haziran’ında ateşkesin sona ermesinde de etkili olmuştu. Bu nedenle Pena’nın ele geçirilmiş olması, İspanya Yönetimi tarafından, "ETA’ya vurulmuş büyük bir darbe olarak" ilan edildi.

Pena, 40 yıldan bu yana Bask bölgesinin bağımsızlığı için silahlı mücadele veren ETA’ya 1980 yılında katıldı. Bir ara hapse giren, 1983 yılında serbest kalan Pena, bir süre Küba’da kaldıktan sonra Avrupa’ya geri döndü. Pena’nın ateşkesi sona erdiren Aralık 2006 tarihinde Madrid havalimanında düzenlenen, iki kişinin öldüğü saldırının mimarı olduğu sanılıyor. İspanyol polisine göre, 7 Mart’ta Sosyalist bir yerel politikacıya düzenlenen suikast dahil, son silahlı eylemlerin emrini veren kişinin Pena olduğu tahmin ediliyor.

Pena ile Ainhoa Zaeta Mendionda, Igor Suberbiola ve Jon Salaberria isimli üç ETA mensubu daha yakalandı. Salaberria, ETA’nın yasaklı olan siyasi kanadı Batasuna’ya mensup yerel bir politikacıydı. Suberbiola, ETA’nın gençlik kollarında faal bir isim. Ainhoa Ozeata’nın ise 2007 yılının Haziran ayında, video mesajı aracılığıyla ETA’nın ateşkesinin sona erdiğini ilan eden maskeli kadın olduğu sanılıyor.

İspanyol basınına göre, bu dört ETA üyesinin yerini ise Lopez Pena’nın, Fransa’daki ETA şüphelilerinin davalarına bakan aynı zamanda sevgilisi olan Yolanda Molina ele verdi. Pena’nın Fransa’da gizlendiğine dair istihbarat alan güvenlik birimleri, Molina’yı takip ederek ETA’nın hücre evini buldular. Gözaltına alınan ETA üyelerinden üçü yüzünü gizlerken, "Çok yaşa ETA", "Çok yaşa özgür Bask ülkesi" diye slogan attı. Yüzünü gizlemeyen dördüncü kişi ise ağır aksanıyla Fransızca, "Bask ülkesindeki durumu kınıyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!