Başsavcıya suikast

Güncelleme Tarihi:

Başsavcıya suikast
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2015 22:50

Askeri müdahaleyle devrilen eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile aralarında Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ve yardımcılarının da bulunduğu kişiler hakkında idam talep eden, El Sisi hükümetini eleştiren binlerce muhalifi tutuklatan Başsavcı Hişam Bereket bombalı saldırıya uğradı. Suikastı Giza Halk Direnişi üstlendi.

Haberin Devamı

MISIR’da Başsavcı Hişam Bereket (65) ofisine giderken bombalı saldırıda öldü. Dün sabah başkent Kahire’nin Heliopolis semtinde Harp Akademisi yakınından geçtiği sırada Başsavcı Bereket’in konvoyuna bombalı saldırı düzenlendi. Ağır yaralanan Başsavcı kaldırıldığı hastanede öldü. Saldırıda iki polis ve iki sivil de yaralandı. Fransız haber ajansı AFP patlama sırasında en az beş aracın tahrip olduğunu, caddede de kan izlerinin olduğunu belirtti. Başsavcı Bereket, Müslüman Kardeşler’in desteklediği Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye Katar’a devlet sırlarını vermek ile Hamas ve Hizbullah’la işbirliği yapmak suçlarından ötürü dava açmıştı. Bereket’in idam cezası istediği Mursi, casusluk davası olarak anılan duruşmada müebbet hapis cezası almıştı. Davada 16 kişiye de idam çıkmıştı. Bereket, üç El Cezire muhabirine de açılan davanın savcısıydı.

Haberin Devamı

‘DEPREM GİBİYDİ’

Hastanede Başsavcı’nın koruması patlama sırasında yaşananları savcılara anlattı. Yaralı koruma, “Aniden büyük bir patlama meydana geldi. Her yerde cam parçaları uçuyordu. Sanki bir deprem gibiydi” dedi. Bomba imha ekibi şefi General Muhammed Gamal AFP’ye yaptığı açıklamada, bunun ya bomba yüklü bir araçla yapılan bir saldırı ya da konvoydaki bir aracın altına yerleştirilen bir bombadan kaynakladığını söyledi. Adalet Bakanı Ahmed el Zind de dün yaptığı açıklamada saldırının Mısır’ın yargıç ve savcılarının anayasanın onlara emanet ettiği terörist unsurlar ve diğer suçluların peşine düşmek olan vatansever görevlerinden alıkoyamayacağını söyledi.

IŞİD Mİ DÜZENLEDİ

Suikast girişimini, “Giza Halk Direnişi” adlı bir örgüt sosyal paylaşım ağı Facebook sayfasından üstlendiğini duyurdu. Bununla beraber bombalı eylem terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Mısır’daki Ensar Beit el Makdis’in geçen ay Sina Yarımadası’nda iki hakim ve bir savcının öldürülmesi sonrası olayla ilgili oldukları gerekçesiyle asılan 6 kişinin intikamının alınması için yaptığı çağrıyı izliyor. Ensar Beit el Makdis, IŞİD’e bağlılık ilan ettikten sonra adını Sina Vilayeti olarak değiştirmişti. İngiliz haber ajansı Reuters bu örgütün önceki gün “Yargıçları saf dışı bırakmak” adlı bir videoyu yayınladığını duyurdu. Bu videoda yargıçları taşıyan bir araca silahlı adamların ateş açtığı görülüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!