Başlık şampiyonu Türkmen kızları

Güncelleme Tarihi:

Başlık şampiyonu Türkmen kızları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2001 02:07

Afgan erkekleri, başlık parası derdine düştü. Dokumacı Türkmen kızları, 5 bin dolarla başlık rayicinde önde. Sadece 3 çeşit yemek yapabilen bir Tacik kızı ise 500 dolar.

‘Evlilik’ deyince Afgan erkekleri derin bir iç çekiyor. Taliban'ın burkaya hapsettiği, mal olarak kabul ettiği kadınlara sadece evlenirken değer biçiliyor. Başlık parası vermeden hiçbir erkek evlenemiyor.

Gençler, ‘‘Bu gidişle hiç evlenemeyeceğiz’’ diye şikayet ederken, 70 yaşında bir kişinin parası varsa, 18 yaşında bir kızla kolayca evlenebiliyor olmasından da rahatsızlar.

Hazreti Ali'nin mezarının bulunduğuna inanılan Mezar-ı Şerif, evlenenler için de büyük öneme sahip. Önceki gün şehirde savaştan bu yana ilk düğün alayına da rastlandı. Geleneklere göre evlenenler otomobilleriyle türbe etrafında en az bir kez tur atıyor. Başlık parası bulamayan erkekler ise evlenememekten şikayetçi.

KIZ KARDEŞLE TAKAS

Kız kardeşini takas olarak 8 ay önce evlendiği kızın ailesine vererek başlık parasından kurtulduğunu söyleyen Muhammed adında bir Türkmen genci, ‘‘Burada en değerli kızlar, halı dokumasını bilen Türkmen kızları. Bir Türkmen kızıyla evlenebilmek için 5 bin dolar başlık parası gerekiyor’’ diyor.

Özbek kızlarının başlık rayici ise 2-3 bin dolar civarında. Sadece üç çeşit yemek yapmasını bilen Tacik kızlarını 500 dolara almak mümkün. Paralı bir erkek istediği sayıda kadınla evlenebilir. Kızların itiraz hakkı yok. Baba, 'Evleneceksin' dedi mi, herşey bitiyor.

Alıştıra alıştıra değişim

Afganistan'da kadınlar yıllarca Taliban yönetiminin baskısı altında yaşamla ölüm arasında gitti geldi. Toplumsal yaşamda yok sayıldılar, hizmetlerinin dışında. ABD'nin desteğiyle göreve gelen yeni yönetimle, Afgan kadınlar, yavaş yavaş öne çıkmaya başladı. Kabine'ye 2 temsilci sokmayı da başardılar üstelik. Değişim günlük yaşama da yansıdı.

Kuzey Afganistan'da savaş bitince, Afgan kadınları, Kabil'e kıyasla daha tutucu olan Mezar-ı Şerif'te yavaş yavaş burkalarını çıkarmaya başladı.

Mezar-ı Şerif Kenti'nde çarşıda gezen kadınların bazıları burkalarını çıkarmamalarına rağmen, topukları açıkta bırakan bantlı ayakkabılar ve sandaletlerle dolaşabildi. Bu görüntüyle, bazı kadınlar ‘alıştıra alıştıra’ kıyafet devrimine gittiklerini işaretini verdiler.

Çarşamba günleri sadece kadınların ziyaretine izin verilen Hazreti Ali Türbesi'ne en güzel giysileriyle gelen yüzlerce Afgan kadın, makyajlı yüzlerini göstermekten çekinmedi. Kadınlar gününde, kadınların takılarını da taktıkları görüldü. Mezar-ı Şerif, yavaş yavaş Taliban dönemi öncesi günlere dönüyor. 2 milyon nüfuslu şehirde yok yok. Taliban tarafından yasaklanan tüm elektronik aletler piyasada satılıyor artık. Sharp marka bir televizyon 300, Sony marka bir televizyon 400 dolara müşteri buluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!