Başkan Petry'nin koltuğu sallanıyor

Güncelleme Tarihi:

Başkan Petrynin koltuğu sallanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 12:56

Almanya'da yükselişi bir türlü durdurulamayan, oyları Almanya genelinde yüzde 12'lere tırmanan yabancı karşıtı AfD’de ikinci deprem. AfD Lideri Frauke Petry'nin koltuğu sallanıyor.

Haberin Devamı

Almanya için Alternatif Parti (AfD), Euro karşıtı parti olarak 2013'te kuruldu. Euro'nun yerine tekrar Alman Markı’na dönülmesi birinci hedef oldu. Aynı yıl genel seçimlere girdi ve yüzde 4.7 oyla meclise girmeyi kıl payı kaçırdı.

AfD kurucuları tek başına Euro karşıtı politikayla bir yere varılamayacağını gördü. Öteki Avrupa ülkelerinde ‘neo milliyetçi’ denilen, yabancı karşıtı parti ve hareketlerin başarısı AfD'yi de etkiledi.


Almanya'da İslam ve mülteci karşıtı PEGIDA hareketinin bir anda büyümesi, AfD'yi bu yönde daha da cesaretlendirdi. 2014 seçimlerinde önce üç Doğu eyaletinde, 2015'te ise Hamburg ve Bremen’de eyalet meclislerine girmeyi başardı.

RADİKAL SAĞ

Ancak parti içinde iktidar kavgası patladı. Liberal ekonomi yanlısı parti başkanı Bernd Lucke yarışı kaybeden taraf oldu. Partinin sağ kanadını temsil eden Frauke Petry başkanlık koltuğuna oturdu. Lucke, partiden ayrıldı. 

Haberin Devamı


AfD bu depremle toparlanamaz derken, eylül ayında mülteci akını patladı. Parti, yabancı ve mülteci karşıtı politikasında giderek radikalleşti. Partide küçümsenmeyecek bir aşırı sağ kanat, milliyetçi söylemlerle sesini duyurmaya başladı. Pazar günü yapılan anketlerde AfD'nin oyları yüzde 12'ye tırmandı.

Anketlere göre AfD, Sol Parti ve Yeşiller'i geride bırakarak, üçüncü parti konumuna yükseldi. Bundan büyük cesaret alan AfD, kendini geleceğin başbakan partisi olarak görmeye başladı.

Cumartesi günü ‘Mannheimer Morgen’ gazetesine konuşan Petry, radikalleşmenin sınırını nereye kadar götürebileceğini denedi.


Petry, Avusturya'dan Almanya'ya kaçak göçü engellemek için “Gerekirse polis silah kullanmalı” dedi.

Petry'nin açıklaması ülkede tam bir tepki fırtınasına yol açtı. Sadece kamuoyu değil, siyasi partiler de sert tepki gösterince, Petry ve AfD geri adım attı. Partiyi, mart ayında üç eyalette yapılacak seçimlerde oy kaybetme korkusu sardı. Petry, “Parti yönetimi insanlara ateş edilmesine kesinlikle karşı” açıklamasını imzalamak zorunda kaldı.

SUÇ DUYURUSU


Petry hakkında yargı da devreye girdi. Halkı kışkırtmak, iç barışı tehlikeye sokmak suçlamasıyla hakkında suç duyurusu yapıldı. Petry, aşırı sağ şiddetin arttığı bir dönemde böyle bir açıklamayla siyasi kariyerinin sonunu imzalamışa benziyor. AfD yönetimi de Petry'yi indirme planları yapıyor. Petry'nin yerine başkan yardımcısı Alexander Gauland'ın adı geçiyor.

 



 

BAKMADAN GEÇME!