Başkan olur olmaz erken seçim istedi

Güncelleme Tarihi:

Başkan olur olmaz erken seçim istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 10:15

Avusturya’da Başbakan Yardımcısı ve Halk Partisi (ÖVP) Başkanı Reinhold Mitterlehner’in istifasının ardından boşalan parti başkanlığı görevine, Dışişleri ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz geldi.

Haberin Devamı

ÖVP’nin yeni başkanı Sebastian Kurz, son 10 yılda partiye dört kişinin başkanlık yaptığını hatırlatarak, “Yalnız başkanlar değil, her şeyden önce ÖVP değişmeli. Bugün yapılan toplantıda benim önerdiğim değişiklikler de kabul edildi” dedi.
Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ve Başbakan Christian Kern ile görüşeceğini belirten Kurz, hükümeti oluşturan iki partinin, erken seçime gidilmesi yönünde ortak karar alması önerisinde bulunacağını kaydetti. Hükümetin çalışma programındaki projeleri yaz sonuna kadar tamamlaması teklifini de getireceğini aktaran Kurz, erken seçimin sonbaharda yapılmasının doğru olacağı görüşünü paylaştı.

Başkan olur olmaz erken seçim istedi

Haberin Devamı

YEDİ ŞART ÖNE SÜRMÜŞTÜ

Partisinin işleyişinden duyduğu memnuniyetsizliği daha önce ifade eden Kurz, başkanlık görevini üstlenmek için öne sürdüğü yedi maddelik değişikliğin partisi tarafından istisnasız kabul edilmesi şartını koşmuştu. Kurz, bu durumda partide mutlak gücü elinde toplarken ulusal ve eyalet seçimlerine girecek adayların belirlenmesinden olası koalisyon görüşmelerine kadar birçok alanda tek başına karar verebilme yetkisini elde ediyor. Seçime girecek adayların kadın-erkek dağılımının eşit olacağı yeni sistemde, parti dışından bağımsız isimler de ÖVP’nin destekleyeceği ‘Sebastian Kurz listesi’ adı altında seçimlere girebilecek.

27 YAŞINDA BAKAN OLMUŞTU

Başkent Viyana’da 1986’da doğan Kurz, 2003’de ülkedeki merkez sağ partinin gençlik kollarına katılarak siyasete atıldı. 2007’de ÖVP Gençlik Kolları Başkanı olan Kurz, 2010’da Viyana eyalet meclisinden milletvekili seçildi. Henüz 24 yaşındayken partisinin uyum politikalarından sorumlu genel sekreterliği görevine getirilen Kurz, 2013’te Dışişleri ve Uyum Bakanı olarak atandı. Bakanlık görevi sürecinde ismi parti başkanlığı için de anılmaya başlanan Kurz, Türkiye’nin AB’ye giriş müzakerelerinin durdurulması yönündeki görüşleriyle tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!