Başbakan'dan Obama'ya Ermeni yanıtı

Güncelleme Tarihi:

Başbakandan Obamaya Ermeni yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 09:37

ABD Başkanı Barack Obama, Pazartesi günü Beyaz Saray’da görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Ermeni uyarısı yaptı; Türkiye’nin Ermenistan ile imzaladığı protokolleri TBMM’den geçirmemesi halinde, sözde Ermeni soykırımı kararının ABD Kongresi’nden geçebileceği mesajını verdi.

Haberin Devamı

 

Ancak Başbakan Erdoğan’ın buna yanıtı gecikmedi.     

 

Üstelik Obama mesajını Beyaz Saray’da, kapalı kapılar ardında verirken, Erdoğan, tüm basının önünde, German Marshall Fund’da yaptığı konuşmada bu konuya değindi.

Zeynep Gürcanlı Washington'dan
Bildiriyor

 

Gerçi açık açık “Ermeni sorunundan” bahsetmedi ama, Erdoğan’ın hem vermediği mesaj, hem de mesajın adresi açıktı;

Haberin Devamı

 

Adres, daha bir gün önce Türkiye ile “stratejik ortaklık” ilişki düzeyini “model ortaklığa” çeviren Başkan Obama idi. Nitekim Erdoğan sözlerine, şöyle başladı;

 

“Stratejik ortaklığın bile ötesinde bir dayanışma düzeyini ima eden 'Model Ortaklığın' doğal gerekleri bulunuyor..”

 

Hemen ardından gelen cümleler de,Beyaz Saray’a gönderdiği “mesajı” içeriyordu;

 

“Türk-Amerikan işbirliğine uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşmak, yerel siyasetin, çeşitli lobilerin ve çıkar gruplarının ikili ilişkiler üzerinde zaman zaman oluşturduğu baskı ve sıkıntıları kararlı biçimde göğüslemek, bazı menfi girişimleri kuvveden fiile çıkmadan önlemek gerekiyor..."

 

Bu son derece diplomatik cümlenin açılımı şöyle;

 

Başbakan, “yerel siyaset” derken, ABD iç politikasını kastediyor. ABD’de önümüzdeki yıl Kasım ayında, Kongre’nin üçte birini değiştirecek parlamento seçimleri yapılacak. Şu anda ABD Kongresi’nde Obama’nın partisi olan demokratların çoğunluğu var. Ancak Obama, ülkesinde daha şimdiden verdiği sözleri tutamamakla eleştirilmeye başladı bile. En büyük korkusu ise, ilk başkanlık döneminin son iki yılında, rakip Cumhuriyetçi partinin çoğunlukta olduğu bir Kongre ile çalışmak. Bu nedenle, Ermeni konusu önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere “malzeme” olabilir. Başbakan Erdoğan’ın “yerel politika” ifadesi, belli ki buna atıf yapıyor.

Haberin Devamı

 

Cümlenin ikinci bölümündeki “çeşitli lobilerin” ne olduğunu tahmin etmek ise hiç zor değil; ABD’deki güçlü Ermeni lobisi.

 

Kısacası;

 

Erdoğan tek bir cümle ile Obama’ya, iç politika hesaplarıyla, lobilere boyun eğmemesi, Türkiye ile kurduğu “model ortaklığın” arkasında durması mesajı veriyor. Çünkü eğer, tam da ABD ile ilişkiler bu seviyeye gelmişken, Amerikan Kongresi’nden bir Ermeni kararı çıkması, “model ortaklık” konseptinin daha olgunlaşamadan ölmesi anlamına gelecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!