Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan İsrail televizyonuna önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçtan İsrail televizyonuna önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 12:55

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, İsrail televizyonu Kanal 2'ye röportaj verdi. İsrail'deki genel seçimleri kazanan Binyamin Netanyahu'ya çağrıda bulunan Arınç, "Türkiye ile ilişkileri düzeltmek noktasında bize gerçekten bir jest yapacaksa; barışa olan iradesinin güçlü olduğunu deklare etmesi, Gazze’ye konulmuş olan ablukaların kaldırılması, Ortadoğu’ya barışın gelebilmesi ve İsrail güvenliğinin de netice itibariyle güçlü bir şekilde sağlanacak olması, bu noktada Türkiye’nin iyi bir partner olarak seçilmesi, bizce çok doğru olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

İşte Arınç’ın Kanal 2’ye yaptığı açıklamalar:

- Hiçbirimiz antisemitik düşüncelere sahip değiliz. Antisemitizm Türkiye’de hiçbir zaman zemin bulmamıştır. Bununla da iftihar ediyoruz. Doğrudan doğruya bir Yahudi karşıtlığının ya da bir inanç olarak Musevi karşıtlığının Türkiye’de hiç kimsede bulamazsınız.

- Türk halkının genelde, şüphesiz Yahudiler ya da Museviler olarak değil ama israil devletinin uygulamalarına karşı çok aşırı tepki verebiliriz. Bu tepkilerde de kendimizi her zaman haklı buluyoruz.

NETANYAHU’NUN SEÇİMLERİ KAZANMASINA YAPTIĞI YORUM
- Şüphesiz seçimleri Likud lideri Netanyahu’nun kazandığını biliyorum. Yine bir koalisyon hükümeti olacak. Diğer ittifaklar biraz geride kaldılar. Bu bir başarıdır İsrail halkının tercihidir. Türkiye’nin olumlu olumsuz beyanda bulunması da doğru değildir. Biz iç politikadaki gelişmeleri o ülkenin halkına bırakıyoruz. Bu bir tercihtir. Ama ümitli olmak istiyoruz.

- Sürdürülebilir bir barışın veya barış görüşmelerinin ciddi bir siyasi iradeyle başlayacak olmasından, ikincisi de Filistin meselesinde, Gazze meselesinde Ortadoğu’da kapsamlı bir çözüme doğru gidişte Netanyahu’dan daha olumlu beyanlar, daha olumlu düşünceler çıkacağını ümit ediyoruz.

Haberin Devamı

“NETANYAHU’DAN BEKLENTİNİZ” NEDİR SORUSUNA VERDİĞİ YANIT
Filistin İsrail itilafının kesin bir şekilde sona erdirilebilmesi konusunda hükümetin siyasi iradesini güçlü bir şekilde beyan etmesi, bunu belkiyor ve ümit ediyoruz.
Bu yüzden Netanyahu eğer yeni bir başlangıç yapacaksa; güven artırıcı, Türkiye ile ilişkileri düzeltmek noktasında da bize gerçekten bir jest yapacaksa; şüphesiz bir barışa olan iradesinin güçlü olduğunu deklare etmesi, ikincisi Filistin’e Gazze’ye konulmuş olan ablukaların bir şekilde kaldırılması, Ortadoğu’ya barışın gelebilmesi ve şüphesiz İsrail güvenliğinin de netice itibariyle güçlü bir şekilde sağlanacak olması, bu noktada Türkiye’nin iyi bir partner olarak seçilmesi, bizce çok doğru olacaktır.

Haberin Devamı

İRAN’LA P5 1 ÜLKELERİ ARASINDAKİ NÜKLEER GÖRÜŞMELER
- İran’daki nükleer enerji konusunda barışçı amaçlarla kullanılacak nükleer enerji konusunda Türkiye, her ülkenin imkanı olduğu kadar İran’ın da bu konuda imkanları olması gerektiğini savundu.

- Nükleer silah hazırlamak başka bir şey, uranyumdan nükleer enerjiye yönelmek farklı bir şey. Bunun çok iyi kontrol edilmesi lazım. İran’ın her türlü denetime açık olması lazım. Bu denetimler sırasında da şeffaf bir şekilde bunu hangi amaçla kullandığına dünyayı ikna etmesi lazım.

GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI
- Önce prensibi koyalım, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hiçbir gazetecinin ne tutuklanması ne gözaltına alınması ne de mahkûm edilmesini kabul edemem.
Bir terör örgütüne üye olduğu için de mahkumiyet yemişse ‘Gazeteci cezaevine girdi’ dememek gerekir. Türkiye’ye herhangi bir suçlamada bulunmak bence doğru değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!