Başbakan Netanyahu, 2 koalisyon ortağını hükümetten ayırdı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Netanyahu, 2 koalisyon ortağını hükümetten ayırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 01:27

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetin iki koalisyon ortağı bakanını görevden aldı. Parlamentoyu feshetme kararı alan Netanyahu, erken seçime gidileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Netanyahu'nun, kabine sekreteri Avichai Mendelblit'e kabineyi oluşturan Yeş Atid Partisi lideri ve Maliye Bakanı Yair Lapid ile Hattuna Partisi lideri ve Adalet Bakanı Tzipi Livni'ye görevden alındıklarını bildiren mektubu ulaştırma talimatı verdiği belirtildi. İsrail'de iki yıl önce göreve başlayan hükümette koalisyon ortağı Lapid 19 milletvekili, Livni ise altı milletvekili ile hükümete girmişti. Son görevden almayla koalisyon bozulurken, Netanyahu, güven oyu için gereken 61 oyu da kaybetmiş oldu.

Netanyahu, İsrail Parlamentosu Knesset’i feshedeceğini ve erken seçime gideceklerini açıkladı. İsrail Başbakanı, erken seçimin ne zaman yapılacağı konusunda ise tarih vermedi.

Başbakan Netanyahu, 2 koalisyon ortağını hükümetten ayırdı

Haberin Devamı

NEDEN GÖREVDEN ALDI
Lapid ve partisi, Netanyahu hükümetinin Savunma Bakanlığı bütçesinin arttırılması ve İsrail'in "Yahudi devleti statüsü" kazanma çabalarına karşı çıkıyordu. İsrail'de, önümüzdeki hafta çarşamba günü Meclis'in oylayacağı "Yahudi-ulus devleti yasası" koalisyon ortakları arasında tartışmalara neden olmuştu. Söz konusu tasarı, koalisyon ortaklarından Livni ile Lapid'in muhalefetine rağmen geçen haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında kabul edilmişti.

Lapid'in ilk kez ev satın alacak İsrail vatandaşlarına yönelik "Sıfır KDV" önerisi de Netanyahu'nun sert tepkisiyle karşılaşmış, söz konusu öneri, ikili arasında "Yahudi-ulus devleti" yasasından sonra bir başka görüş ayrılığı nedeni olmuştu.

Oylamaya sunulacak yasa tasarısında "İsrail Yahudilerin tarihi anavatanıdır ve tüm İsrail vatandaşları eşit haklara sahiptir" ifadeleri bulunuyor. Onaylanmasına kesin gözüyle bakılan tasarı, İsrail'in bir anayasası olmadığı için devletin "temel kanunlarının" içine girecek. Yasa tasarısında İsrail devleti, bölgesel bir devlet şeklinde değil tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

“HÜKÜMET DARBESİ”
Netanyahu, Maliye Bakanı Yair Lapid ile Adalet Bakanı Tzipi Livni'nin işbirliği yaparak şahsına karşı duruş sergilediklerini belirterek, "Bu girişim tek kelimeyle 'hükümet darbesi' olarak nitelendirilebilir. Hükümeti bu şartlarda sürdürmek imkansızdır" dedi.

Netanyahu, basına yaptığı açıklamada, "İsrail halkı, size sesleniyorum: Bulunduğumuz şartlar altında ve mevcut hükümetle bir devleti yönetebilmek imkansız hale gelmiştir" diyerek, "Başbakan olarak benim görevim, güvenliği sağlamak, ekonomiyi ilerletmek, yaşam maliyetlerini düşürmek ve sizden sorumlu olmaktır" ifadesini kullandı.

Netanyahu, koalisyon ortaklarından Hattuna Partisi lideri Adalet Bakanı Tzipi Livni'nin sorumluluktan bahsedebilecek son kişi olduğuna değinerek, "Mayıs ayında Ebu Mazen (Mahmud Abbas) ile görüştü. Sonrasında, 'Netanyahu'nun Ebu Mazen'e uyguladığı boykot anlamsızdır' dedi. Bugün, tekrar hükümete saldırdı. Livni ve Lapid'in ortak tek bir yönü bulunuyor, yeni politikalardan bahsediyorlar ancak eski politikaları uygulamaya devam ediyorlar" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Livni ve Lapid'in son haftalarda daha görevde olmasına rağmen kendisini saf dışı etmek için dini gruplara yaklaştıklarına dikkati çeken Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaklaştıkları partiler de Lapid'in koalisyonu paylaşmayı reddettiği ultra-ortodoks partiler. Ekonomiyi yönetmeyi beceremeyen bir Maliye Bakanı, Adalet Bakanı ile işbirliği yaparak görevim başındayken şahsıma karşı bir duruş sergilediler. Bu girişim tek kelimeyle 'hükümet darbesi' olarak nitelendirilebilir. Hükümeti bu şartlarda sürdürmek imkansızdır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!