Başbakan Barzani: Türkiye için tehdit değiliz

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Barzani: Türkiye için tehdit değiliz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2007 15:08

KUZEY Irak’taki bölgesel Kürt yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye için tehdit olmadıklarını, denetimleri altındaki topraklardan Türkiye’ye yönelik saldırıları yasa dışı olarak gördüklerini söyledi.

Erbil'de Avrupa, Uzak Doğu ve Komşu ülkelerden 22 ülkeden 300 şirketin katıldığı ‘Uluslararası Ticaret Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşan Başbakan Barzani, Irak ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe değindi. Neçirvan Barzani, iyi komşuluk ilişkileri kurmak istedikleri dönemde komşu ülkelerin denetimleri altındaki topraklarının onlara karşı kullanılmasına izin vermemeleri konusunda kendilerine öneride bulunmasını son derece doğal karşıladıklarını söyledi. IKDP’ye bağlı ‘Peyamner’ isimli sitenin haberine göre Barzani, şöyle dedi:
“Bundan dolayı özellikle Türkiye olmak üzere komşu ülkelerle çok iyi ilişkiler kurmak istediğimiz noktasındaki kararlılığımızı vurguluyorum. Kürdistan (Kuzey Irak) topraklarının ne Türkiye’ye ne de başka bir ülkeye karşı kullanılmasına yol vermeyiz. Aynı şekilde biz bütün sorunların çözümü için her zaman barışın yanındayız. PKK’nın Türkiye topraklarındaki bu son saldırılarını yasa dışı olarak görüyorum. Bundan dolayı PKK’ya durumu göz önünde bulundurması çağrısında bulunuyorum.”
Başbakan Neçirvan Barzani, komşuluğa saygı duyduklarını ve Türkiye’nin içişlerine karışmadıklarını savunurken, şöyle konuştu:
“Türkiye için bir tehdit değiliz ve topraklarımız üzerinden Türkiye’ye karşı saldırı yapılmasına izin vermeyiz. Kan ve şiddetin durması en uygun çözüm yolu bu sorunun siyaset ve barış yoluyla çözülmesi gerektiğini tekrar ediyoruz. Aynı şekilde geçmiş yıllardaki tecrübeler de sorunun askeri yollarla çözülmediğini ve sorunun olduğu gibi kaldığını ispatladı. Biz barış ve diyalogun çözüm yolu olduğunu düşünüyor ve bunu olumlu bir ilerleme olarak görüyoruz. Biz bunu aynı zamanda müzakereler ve birbirini anlamak için bir kapı olarak biliyoruz. Biz barışın yanındayız ve barış da bütün tarafların çıkarınadır. Vatandaşlarımızın hayatını ve rahatını daha iyi bir düzeye yükseltmek, hizmete yönelik projelerimizi ulaştırmak ve ekonomi programımızı uygulamak için bölgemizdeki istikrarın devam etmesini istiyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!