Başbakan Ahmet Davutoğlu: DAEŞ’e karşı tek operasyon sahnesiyiz

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Ahmet Davutoğlu: DAEŞ’e karşı tek operasyon sahnesiyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 22:03

Antalya’da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, “Irak ve Suriye’yi DAEŞ’ten (IŞİD) temizlemek için uluslararası camianın işbirliği yapmak zorunda olduğu tek operasyon sahnesi olarak görülmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA’da dün başlayan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında ittifak üyeleri açısından öncelikli gündem Ukrayna ve Afganistan, Türkiye açısından ise Suriye krizi oldu. Toplantının açılışına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin kontrol ettiği alanlarla kara sınırı olan tek NATO ülkesi olduğunu hatırlattı ve “Irak ve Suriye’yi DAEŞ’ten (IŞİD) temizlemek için uluslararası camianın daha iyi koordine olmak ve işbirliği yapmak zorunda olduğu tek operasyon sahnesi olarak görülmeliyiz” dedi.

Ancak ne Davutoğlu, ne de toplantının ev sahibi konumundaki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantının kapalı oturumlarında NATO’ya Suriye için harekete geçilmesi yönünde özel bir çağrı yaptı. Ankara’nın bugüne kadar NATO toplantılarında ‘güvenli bölge’ için özel bir teklif götürmediği de öğrenildi.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu: DAEŞ’e karşı tek operasyon sahnesiyiz

KERRY İLE GÖRÜŞTÜ

Davutoğlu toplantının açılışından önce Rusya’daki temaslarının ardından Antalya’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ikili bir görüşme yaptı. Afganistan oturumunda da ilk söz Başbakan Davutoğlu’nundu. Davutoğlu konuşmasında IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin tek operasyon sahnesi olarak görülmesi gerektiğini belirterek “Suriye ve Irak’taki bu tehdidi yok etmek için uluslararası toplumun daha iyi koordine olması ve işbirliği yapması gerekiyor. İttifakın DAEŞ’i ortaya çıkaran temel faktörleri de ortadan kaldırması gerekiyor. Bu da askeri, ekonomik, siyasi ve insani boyutlarda kapsamlı bir stratejiyi gerektiriyor” dedi. Davutoğlu da Kerry de açılış oturumunun ardından öğle yemeğine kalmadan Antalya’dan ayrıldılar.

TÜRKİYE, 2018 ZİRVESİNE TALİP OLDU

Davutoğlu, 2016’da Varşova’da yapılacak olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nden bir sonrakinin ev sahipliğine Türkiye’nin talip olduğunu açıkladı. 2018 zirvesi için Türkiye dışında davet iletmiş bir ülke yok. Türkiye’nin teklifinin kabul görmesi için bütün ittifak üyelerinin mutabakata varması gerekiyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’ya Ukrayna’daki ayrılıkçıları desteklemeyi durdurması ve Ukrayna’nın doğusundan tüm güçlerini çekmesi çağrısında bulunduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!