Barzani’ye ‘başkan’ muamelesi

Güncelleme Tarihi:

Barzani’ye ‘başkan’ muamelesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 12:12

Bush dün Oval Ofis’te IKDP Lideri Barzani’yi ağırladı. Bush, giydiği yerel kıyafetlerden dolayı büyük övgü yağdırdığı Barzani’ye ‘Başkan’ diye hitap etti. ABD Başkanı George Bush, dün Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani’yi ’Kürdistan bölgesel hükümetinin başkanı’ sıfatıyla Beyaz Saray’da ağırladı.

Haberin Devamı

Oval Ofis’te yapılan görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında Bush, yerel kıyafetleri içindeki Barzani’ye ‘Başkan’ diye hitap etti. ‘Irak’tan, Kürdistan bölgesel hükümetinin başkanı Barzani’yi Oval Ofis’te ağırlamak benim için bir onur’ ifadesini kullanan Bush, ‘Barzani cesur bir adam. Bir tirana karşı ayağa kalktı. Bugün Barzani bu kıyafetleri giydi, çünkü çok da uzun olmayan bir zaman önce bu kıyafeti giyseydi Saddam Hüseyin’in adamları tarafından kaçırılacak ve sırf bu kıyafeti giydiği için öldürülecekti. Barzani bu kıyafeti burada rahatlıkla giyiyor, çünkü biz özgür bir ülkeyiz. Barzani artık kıyafetini kendi vatanında da giyiyor, çünkü Irak artık özgür’ dedi.

Barzani ile çok iyi bir görüşme yaptıklarını söyleyen Bush, ‘dinsel bölünmelerden dolayı Irak’ta demokrasinin sallantıda olduğunu duyuyoruz. Ancak bunun demokrasinin özünde var’ diye konuştu. Ardından da gülerek konuyu CIA ile Beyaz saray arasındaki skandala bağlayan ABD başkanı, ‘Washington da haber sızdırma olayıyla çalkalanıyor’ ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bush kazançlı çıktı

Washington’daki gözlemciler, Irak Devlet Başkanı olan Iraklı Kürt Lider Celal Talabani’nin ABD başkentine ziyaretinden sonra, Washington yönetiminin bir jest olarak Barzani’yi de Oval Ofis’te ağırlamak istediğini ve bu görüşmenin yapıldığını belirttiler.

Ancak siyasi çevreler, Barzani ziyaretinin iç ve dış palitikada avantaj sağlamak için iki boyutu olduğunu dile getirdiler. Bunlardan birinin Irak’ta kısa bir süre önce uzlaşmaya varılarak referanduma sunulan Anayasa taslağı konusunda Sünni bloğunu yumuşatmak için taviz veren Şiilerle uzlaşmaya varan Kürtlerin liderini Bayaz Saray’a davet ederek ödüllendirmek. İkinci olarak Irak politikasının ABD kamuoyunda dibe vurduğu sırada Bush Barzani davetini iç politika malzemesi yaptı.

Barzani de Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, ‘Eğer amacımızdan geri adım atarsak, teröristler bizim ve sizin kapınıza dayanacak. Bu nedenle zaferden başka hiçbir şeyi düşünmemeliyiz. Sizin liderliğinizde, ABD ordusu ve halkının desteğiyle başarı kazanacağız’ sözleriyle Bush’a Irak politikasında tam desteğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!