Barzani: Türk askerine saldırıyı kınıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Barzani: Türk askerine saldırıyı kınıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2008 10:24

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, Irak'ın kuzeyinde bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile görüştü.Negroponte ve Barzani, gece geç saatlerde Selahattin'de yaptıkları görüşme sonrası basının karşısına çıkarak açıklamalarda bulundular.Negroponte, Barzani ile, terör örgütünün Türkiye'de yaptığı saldırıyı konuştuklarını belirterek, "Çok çirkin bir saldırı, bu olayı kınıyoruz" dedi.

Barzani de saldırıyı kınadıklarını belirterek, "Biz bu tür saldırıları kınıyoruz ve karşıyız. Ayrıca kesinlikle doğru da bulmuyoruz. Buradan esef duyduğumuzu bildiriyoruz. Bu saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Bir daha tekrarlanmamasını dileriz" diye konuştu.

Negroponte ve heyetiyle olumlu bir toplantı yaptıklarını, ABD ile Irak ve bölgesel yönetim arasındaki ilişkilerin de görüşüldüğünü ve dostluğa dikkat çekildiğini ifade eden Barzani, "Ayrıca Irak ve ABD arasındaki stratejik anlaşma konularını görüştük. Bizim görüşümüz bu konuda her zaman açıktır; her iki tarafın çıkarı doğrultusunda bir anlaşma istiyoruz" dedi.

Merkezi Bağdat hükümetiyle aralarında sorunlar olduğunu belirten Barzani, bu sorunların anayasa çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi. Barzani, "Yakında Bağdat'a ziyarette bulunacağız. Umarım orada bu sorunları çözeriz" diye konuştu.

Negroponte de ABD ile Irak arasındaki stratejik anlaşmanın her iki ülke çıkarına olacağını, birçok konu üzerinde anlaşıldığını belirterek, "Anlaşmaya çok yaklaştık" dedi. Negroponte, bütünüyle bir anlaşma olmadan içeriğinin açıklanmayacağını da ifade etti.

Kerkük ziyaretine de değinen Negroponte, "Geçen yılki ziyaretimde gördüklerime kıyasla oradaki durumun olumlu yönde değiştiğini fark ettim" dedi. Negroponte, Kerkük konusunda tüm tarafları tatmin edecek bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!