Barzani: Eve dönüş görüntüleri doğru değildi

Güncelleme Tarihi:

Barzani: Eve dönüş görüntüleri doğru değildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 16:04

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, samimiyetle destekledikleri demokratik açılım sürecinde yaşanan eve dönüş görüntülerini doğru bulmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesinde konuşan ve basın toplantısı düzenleyen Barzani, Kürt sorununun çözümü için Türkiye'nin başlattığı demokratik açılım sürecini "çok doğru bir yaklaşım olarak gördüklerini ve bütünüyle desteklediklerini" belirtti.

Türkiye ile ilişkilerinin her geçen gün daha iyiye gittiğini ve bunun bölgenin genel istikrarına olumlu yansıdığını kaydeden Barzani, Türkiye başta olmak üzere İran ve Suriye'den gelen çok sayıda Kürt kökenli öğrencinin bölgesel yönetime bağlı üniversitelerde eğitim gördüğünü, 400 Türk şirketinin bölgede faaliyet gösterdiğini ve Türkiye ile yıllık ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştığını anlattı.

Barzani, "Gelecekte Türkiye ile ilişkilerimizin çok parlak olacağına inanıyorum. Sosyal ve ekonomik birçok alanda ortak çalışabiliriz. Türkiye'nin başlattığı süreç ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesini sağlayacak" diyerek, gelecekte bölgede en çok yaklaşabilecekleri ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İLE BİRLEŞME KONUSU

Mesud Barzani, Uluslararası Kriz Grubu'nun bir raporunda Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin bazı üst düzey yöneticilerinin Türkiye ile birleşme isteklerine yer verildiğinin hatırlatılması üzerine, "Bunları kimler söyledi emin değilim. Bunlar gerçekçi ve pragmatik değil. Türkiye ile çok iyi ilişkilere sahip olmak isteriz ve bundan memnuniyet duyarız. Bu raporda açıklanan görüşler kişiseldir, resmi görüşler değildir" diye konuştu.

Türkiye ile yakın ekonomik ve sosyal ilişkilerin bölgedeki halkın refah seviyesini yükseltirken istikrar ve güvenliğe de katkı sağladığını ifade eden Barzani, "Umarım Türk hükümetinin başlattığı süreç başarılı olur. Bu sürecin bölgenin kalkınmasını ve bölge halkının yaşam standardını yükseltilmesini olumlu etkileyeceğine inancım tam" dedi.

Barzani, "eve dönüşlerle ilgili terör örgütü üyelerine bir tavsiyesi olup olmadığının" sorulması üzerine "Bu süreci teşvik edecek her türlü öneri memnuniyetle karşılanmalıdır. Henüz bu sürecin başındayız. Yaşananlara dikkatlice bakılmalı. Bence yaşananlar doğru şeyler değildi. Daha sürecin ilk günleriydi. Bazı endişelerimiz vardı ve bunları dile detirdik" diye konuştu.

Haberin Devamı

Mesud Barzani, "Bu sorunun çözümünde nihai kararları Türkiye verecek. Ben detaylara girmek istemiyorum" dedi.

Barzani, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helen Flautre'ın demokratik açılım süreci ve terör örgütü PKK'nın tasfiyesiyle ilgili sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Bence Türkiye geçmişte yaptığı gibi Kürt sorununun sonuçlarıyla ilgilenme yerine nedenlerini ortadan kaldırmak için bir süreç başlattı. Geçmişte sorunu çözmeyen bakış açısı değişmiş olduğu için bu çok önemli bir gelişme. Bu nedenle süreci teşvik ediyor ve destekliyorum. Bu yolla sonuca ulaşılacağını umuyorum. Eğer siz sorunu oluşturan nedenleri dostça ortadan kaldırırsanız sonuçta kimsenin silaha sarılmasına gerek kalmaz. Bu nedenle PKK'nın da barışçıl ve normal hayata, siyasi sürece döneceğine inanıyorum. Bu sorun nasıl çözülmeli, tüm silahlı grupların varlık nedenlerini yitirmesi nasıl sağlanmalı, bunlar tartışılıyor.

Haberin Devamı

SÜRECİ MEMNUNİYETLE KARŞILADIK

"Biz sürecin başında olumlu sonuç beklentisi içine girdik. Şu anda bir yargıya varmak için çok erken. Fakat iyi ki başladı, bunu memnuniyetle karşıladık. Biz Türk hükümeti siyasi çözüm yolunu takip ederse yardımcı olacağımızı ve destek vereceğimizi defalarca söylemiştik. Bu sürece karşı çıkanların da olduğunu görüyoruz. Türk hükümetinin attığı adıma güçlü bir muhalefet var. Bu süreç kolay değil ve doğrusunu yaptığı için Türk devletini kutluyor, devamını getirmeye teşvik ediyoruz. Bence Kürt halkı bu süreci destekliyor. Şimdilik toplumun tamamı desteklemese de süreç ilerledikçe tam destek sağlanacak."

Barzani'nin, "dışardaki Kürtler için ne tür müdahalelerde bulunacakları ve ne zaman bağımsızlık ilan edecekleri" gibi tahrik edici sorular soran bazı aşırı sağ milletvekillerine cevap vermemesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

"Biz Kürtler Irak'ın bölünmesini istemedik ve bundan biz sorumlu tutulamayız" diyen Barzani, Irak'taki Şiiler ve Sünnilerin bölünme istiyorlarsa bunun sorumluluğunu da üstlenmeleri gerektiğini söyledi.

KERKÜK

Kerkük sorununun Irak anayasasına göre çözülmesini isteyen ve tartışmalı şehirlerde nüfus yapısını değiştirmeye çalıştıkları iddialarını reddeden Barzani, "Geçmişte bizimle diğer toplumlar arasında düşmanlık başlatmak için karanlık planlar yapıldı, fakat başarısız oldular, yine olacaklar. Türkmenlerin kendi hakları var, kendi eğitim sistemleri, televizyon kanalları, siyasi partileri var. Hükümette ve parlamentoda temsil ediliyorlar. Aynı şekilde il meclislerinde, yerel meclislerde Araplar mevcut. Bu toplumlar bizim paçamız, bunlarla hiçbir sorunumuz yok. Barış ve uyum içinde birlikte yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Barzani, halen günlük 100 bin varil seviyesindeki petrol üretimlerini 2011 yılı sonlarında günlük 1 milyon varil seviyesine çıkarmak istediklerini belirterek, petrol ve doğal gazlarını Türkiye üzerinden satmak istediklerini ve Nabucco projesiyle ilgilendiklerini ifade etti.

Mesud Barzani, Brüksel temasları kapsamında AB ortak dış politika ve güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve AP'deki siyasi grupların temsilcileriyle de bir araya geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!