Barak: Türkiye-İsrail zirvesinin zamanlaması yanlıştı

Güncelleme Tarihi:

Barak: Türkiye-İsrail zirvesinin zamanlaması yanlıştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2010 15:58

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer arasında Brüksel'de yapılan görüşmenin zamanlamasını yanlış bulduğunu söyledi

Haberin Devamı

Barak, İsrail parlamentosunun (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonunda yaptığı açıklamada, ABD'yi ziyareti sırasında, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile görüşmesi için Türk tarafının çaba gösterdiğini de ileri sürdü. İsrail Savunma Bakanı, böyle bir görüşmenin yapılması durumunda, Türkiye'nin Gazze yardım gemileri için soruşturma, tazminatlar ve benzeri taleplerinin gündeme geleceğini çok açıkça gördüğü ve bunun yanlış olduğunu düşündüğü için reddettiğini de iddia etti.

Ehud Barak, ABD'den İsrail'e döndüğünde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendisine Türkiye ile bir toplantı ihtimali bulunduğundan bahsettiğini belirtip, "Ben de ona, bana göre toplantının zamanlamasının uygun veya doğru olmadığı konusundaki kişisel görüşümü aktardım. Ertesi gün Bakan Ben Eliezer bana, Başbakan Netenyahu ile konuşup, Türk Dışışleri Bakanı ile görüşmeyi kabul ettiklerini anlattı. Ben de kendisine iyi şanslar diledim" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Barak, komisyonda, Türkiye-İsrail ilişkileri için, "Türkiye ile bir anlaşmazlık yaratmak İsrail'e yarar sağlamaz. Ama (Türkiye'nin tavrında) gözlemlediğimiz eğilimin derinliğine ve yapısına göz yummak da doğru olmaz" dedi.

Barak ayrıca Gazze Şeridi'ne muhtemel diğer yardım gemileri girişimlerine karşı da uyarıda bulundu.

DAVUTOĞLU, TALEBİN İSRAİL'DEN GELDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrailli bakan Ben Eliezer'le görüşmesinin İsrail tarafının talebi doğrultusunda gerçekleştiğini açıklamıştı.

Bir İsrail gazetesi de Davutoğlu-Ben Eliezer görüşmesini, koalisyon ortağı ve Dışişleri Bakanı Lieberman'ın duymaması için İsrail başbakanlığının büyük çaba harcadığını yazmıştı. Yedioth Ahranot gazetesi, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak dışında Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Uzi Arad, Savunma Bakanlığı Güvenlik-Siyaset Bölümü Başkanı Amos Gilad ve birkaç danışmanı daha görüşmeden haberdardı ve hepsi Lieberman'ın öğrenmemesi için çaba gösterdi" diye yazmıştı.

"NET BİR BARIŞ PLANI İNİSİYATİFİ SUNULMALI"

Öte yandan Barak, yarın ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'daki görüşme için bugün Washington'a hareket edecek olan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun gidişi öncesi, İsrail ile gelecekteki Filistin devleti arasındaki sınırları da çizen net bir barış planının, İsrail tarafından ABD'ye sunulması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Barak, ancak bu sınırların Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini İsrail'in elinde bırakacak, nesiller boyunca oradaki Yahudi çoğunluğu sağlayacak ve aynı zamanda askerden arındırılmış, bağımsız bir Filistin devletine imkan verecek şekilde belirlenmesini istedi.

Ehud Barak, İsrail'in ABD ve ılımlı Arap ülkeleri ile bağlarını güçlendirmek için, ayrıca İsrail'i uluslararası ortamda gayrimeşrulaştırma çabalarına karşı baskın bir siyasi inisiyatif sunması gerektiğini belirterek, "Mısır ve Ürdün ile sağlanan barışın önemini bazen unutuyoruz ama bunun akıllardan hiç çıkarılmaması gerekir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!