Barak iftar sofrasında

Güncelleme Tarihi:

Barak iftar sofrasında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

EYLÜL ayından beri devam eden şiddet olayları yüzünden zemin kaybetmeye başlayan İsrail Başbakanı Ehud Barak, gelecek yılki erken seçimler için yatırımlara başladı. Önceki gün Sur kentine giden Barak, burada İsrailli Araplar'la birlikte iftar yemeği yedi. Batı Şeria ve Gazze'deki ayaklanmaya paralel olarak İsrailli Arapların protesto gösterilerinde 13 kişinin polis kurşunlarıyla ölmesi nedeniyle Barak'ın bu kesim nezdinde puan kaybettiği bildiriliyor.

Barak, geçen yıl Benjamin Netanyahu karşısında kazandığı seçim zaferini, ülke nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan İsrailli Arap oyları sayesinde elde etmişti. Ehud Barak geçen salı günkü meclis oturumunda, muhalefetin yoğun baskısı sonucu gelecek yıl erken seçime gidilmesini kabul etmişti. Seçimin büyük ihtimalle mayıs ayında yapılması bekleniyor.

Son kamuoyu yoklamalarına göre Barak’ın yüzde 25’lik desteğine karşılık aktif politikadan bir süredir uzak duran Netanyahu'nun desteği yüzde 47. Netanyahu, Filistin'le son krizin çıkmasına neden olan Likud'un şimdiki lideri Ariel Şaron'dan koltuğu yeniden alarak, gelecek seçimde rövanş için Barak'ın karşısına çıkıp çıkmayacağı yolundaki soruları ise yanıtlamıyor.

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın eski danışmanı, Ahmed Tibi, İsrail'de gelecek yıl yapılacak seçimlerde başbakanlığa adaylığını koyacak. Geçen yıl Knesset'e milletvekili seçilmesi üzerine görevinden istifa eden Tibi, İsrail Başbakanı Ehud Barak ya da eski Başbakan Binyamin Netanyahu'ya oy vermek istemeyen Araplar için alternatif olarak başbakanlığa bir Arap adayın gösterilmesinin gerekli olduğunu belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!