Ban İran'ı Cenevre-2'ye davet etti ortalık karıştı

Güncelleme Tarihi:

Ban İranı Cenevre-2ye davet etti ortalık karıştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 07:15

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ABD'li yetkilileri ve Suriyeli muhalifleri şaşırtan bir hamleyle İran'ın Suriye'de yaklaşık 3 yıldır devam eden savaşın sonlandırılması için bu hafta İsviçre'nin Montrö şehrinde düzenlenecek Cenevre-2 görüşmelerine davet edildiğini açıkladı. ABD’den karara tepki gelirken muhalifler masadan kalkma tehdidinde bulundu.

Haberin Devamı

ABD, Ban'ın İran’ı Montrö’ye davet etme kararını eleştirerek, İran'ın tüm katılım kriterlerini karşılamadığını ve davetin geri çekilmesi gerektiğini savundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, bir açıklama yaparak, "Eğer İran Cenevre tebliğini tamamen ve kamuoyu önünde kabul etmezse, davet geri çekilmelidir" dedi.

Tartışma İran'ın "karşılıklı rızayla" Suriye'de bir geçiş hükümeti kurulmasını kabul edip etmemiş olmasından kaynaklanıyor. Ban, İranlı yetkililerin kendisine kapalı kapılar ardında bu kuralları "memnuniyetle karşıladıklarını" söylediğini ve "olumlu ve yapıcı bir rol oynama" sözü verdiklerini belirtti.

ABD'li yetkililer sık sık konuyla ilgili BM ile temasta oldukları yönünde açıklamalar yapıyordu ancak New York Times, Ban'ın dün akşamki açıklamasının Washington'ı hazırlıksız yakaladığı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

MUHALEFET: İRAN VARSA BİZ YOKUZ
Öte yandan uzun tartışmalar sonucu nihayet geçtiğimiz Cuma akşamı Cenevre-2’ye katılma kararı alan Suriyeli muhalifler de İran’ın davet edilmesi üzerine masadan kalkma tehdidinde bulundu.

Suriye Ulusal Koalisyonu Sözcüsü Luey Safi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Suriye Koalisyonu Ban Ki-mun İran'ın davetini geri çekmedikçe Cenevre 2'ye katılımını geri çekeceğini duyurmaktadır" dedi.

Koalisyon'un bir diğer üst düzey üyesi Enes el Ebdah da El Cezire televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada, İran'a yönelik davetin kendilerini şaşırttığını belirterek, "Mantıksız bir durum, hiçbir şekilde kabul edebilmemiz mümkün değil" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!