Ban: BM Afganistan'dan çekilmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Ban: BM Afganistandan çekilmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 10:38

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin Afganistan'dan çekileceği yönündeki iddiaları reddetti.

Haberin Devamı

Genel Sekreter Ban BM Güvenlik Konseyi'ne Afganistan'la ilgili brifing verdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada “Açıkça söyleyeyim, Afganistan'dan ayrılmıyoruz, bunu yapmayacağız, yapamayız ve yılmamalıyız. İşimize devam edeceğiz” dedi.

Kabil'de 28 Ekim'de BM'yi hedef alan ve 5 BM personelinin öldüğü saldırının ardından hafta başında Kabil'i ziyaret eden Ban, “Afganistan'daki çalışanlarımızın kararlılıklarının ve görevlerine bağlılıklarının ne derece güçlü olduğunu kendi gözlerimle gördüm” diye konuştu. Ban, güvenlik açısından Afganistan'da çalışan BM görevlilerinin bir kısmının kısa dönemli olarak ülkenin daha güvenli bölgelerine gönderileceğini de söyledi.

Afganistan'daki BM personelinin ve binalarının güvenliğinin arttırılması konusunda BM Genel Kuruluna önümüzdeki günlerde somut öneriler sunacağını belirten Ban, Afganistan'da BM çalışanlarının kaldığı misafirhanelerin güvenlik durumlarının da tek tek gözden geçirildiğini ve BM çalışanlarına yeni bir BM ikamet binasının yapılacağını ya da satın alınacağını bildirdi. Afganistan'da 1100'ü yabancı olmak üzere toplam 6 bin civarında BM personeli bulunuyor.

İYİ YÖNETİM
Ban, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüşmesinde ise ona ülkede iyi yönetimin sağlanması ve yolsuzlukla mücadelede kararlı önlemler alınmasının gerekliliğini belirttiğini, Karzai'nin de ülkede yolsuzlukla mücadele için elinden geleni yapacağını söylediğini belirtti. Ban, uluslararası toplumun Karzai ile yakın çalışmaya devam edeceğini ve kendisinden verdiği sözleri tutmasını isteyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bu arada BM Güvenlik Konseyi (BMGK) de bir açıklama yaparak, yeni Afgan hükümetine “güvenlik, iyi yönetim, yolsuzlukla mücadele, ekonomik yeniden yapılanma, halkın yaşam standartlarını iyileştirme ve uyuşturucuyla mücadele” gibi meselelerle etkili biçimde ilgilenmesi çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!